Davacı Jennifer Mitchell, L'Oreal'in ürünlerini 2000 yılında, 10 yaşındayken kullanmaya başladıktan sonra, 2018 yılında kendisine rahim kanseri teşhisi konulduğunu söyledi. Mitchell, mahkemeden L'Oreal'in miktarı belirtilmeyen bir tazminat ödemesini ve tedavisini karşılamasını talep ediyor.
Siyah olan Mitchell, L'Oreal'i saç düzleştirici ürünlerini kasıtlı olarak Siyah kadınlara ve kız çocuklarına pazarlamakla ve en az 2015'ten beri potansiyel olarak tehlikeli kimyasallar içerdiğini bilmesine rağmen riskler konusunda müşterilerine uyarıda bulunmamakla suçluyor.
Davada, şirketin "Davacının tehlikeli ve kusurlu bir ürünü satın almasına ve alışkanlık haline getirmesine neden olan etik dışı ve yasadışı davranışlardan büyük ölçüde kar elde ettiği" belirtildi. L'Oreal yorum talebine henüz yanıt vermedi.
Reuters'ın haberine göre, Mitchell'in avukatı Diandra Debrosse Zimmermann, bürosunda benzer durumda olan başka müvekkilleri olduğunu söyledi. Zimmermann, "Önümüzdeki haftalarda ve aylarda birçok kadın hesap sormak için ortaya çıkacağından", gelecekte daha fazla dava açılabileceğini söyledi.
Bilimsel araştırmadan bir hafta sonra dava açtı
Chicago'daki federal mahkemede cuma günü açılan dava, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Çevre Sağlığı Güvenliği Enstitüsü'nün (NIEHS) kimyasal saç düzleştirici ürünleri sık kullananların rahim kanserine yakalanma riskinin büyük ölçüde arttığını ortaya koyan çalışmasından günler sonra geldi.
Federal hükümet verileri, rahim kanserinin Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık görülen jinekolojik kanser olduğunu ortaya koyuyor ve özellikle Siyah kadınlar arasında bu oran artmaya devam ediyor. NIEHS araştırmacısı Che-Jung Chang geçen hafta yaptığı açıklamada, yeni bir çalışmanın özellikle siyah kadınlarla ilgili olabileceğini, çünkü bu kadınların kimyasal saç düzleştiricilerini diğer ırklardan insanlara göre daha sık ve daha erken yaşlardan itibaren kullanma eğiliminde olduklarını söyledi.