Dünya Kalp Federasyonu (WHF) ölçülü miktarda alkol içmenin kalp hastalığı riskini azaltabileceği bilgisini güncelleme kararı aldı.
Haberi yorumlayan Diyetisyen Funda Özkan, kırmızı şarapla ilgili şu bilgileri verdi:
“Yıllardır yapılan araştırmalar, ölçülü miktarda kırmızı şarap içmekle iyi kalp sağlığı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ölçülü miktarda alkol tüketen kişilerin daha düşük kalp hastalığı oranlarına sahip olduğunu gösteren bu araştırmaların tümü gözlemseldir. Bu tür çalışmalar sebep ve sonucu kanıtlayamaz, sadece aralarındaki ilişkiyi kanıtlayabilir."
Yüzlerce kadeh içersek belki
Kırmızı şarabın kalp için iyi olabileceğinin yaygın bir varsayım olduğunu, çünkü üzüm kabuğunun resveratrol içerdiğini anlatan Özkan, "Resveratrolün gerçekten kalbi koruyucu olup olmadığı konusunda bir tartışma var. Ek olarak, koruyucu bir etki elde etmek için almanız gereken resveratrol miktarı hakkında da tartışmalar var. Koruyucu olduğu bildirilen resveratrol miktarının eşdeğerini elde etmek, muhtemelen fazla şarap tüketmek anlamına gelir" diye konuştu.
Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Resveratrol konusunda fareler üzerinde yapılan araştırmalar ikna edicidir. Ancak farelerde sağlığı iyileştiren dozlara eşdeğer bir miktar elde etmek için günde yüzlerce bardak kırmızı şarap içmeniz gerekir.
Sadece kırmızı şarap değil orta derecede alkol kullanımının gerçekten daha iyi olup olmadığını belirlemek için farklı alkol türlerini (kırmızı şarap, beyaz şarap, bira, alkollü içkiler) karşılaştıran geniş bir prospektif çalışmaya ihtiyaç var. Peki ne yapmalıyız? Bilim kesin bir sonuca varana kadar ölçülü içmeliyiz."
Bilim ve Sıhhat Haber Ajansı'nın haberine göre, Diyetisyen Özkan kırmızı şarabın kalbe iyi geldiği yaklaşımının 1980'lerin sonunda ortaya atılan Fransız Paradoksu sloganına kadar uzandığını söyledi.
Fransız Paradoksu'na göre Fransızların yoğun doymuş yağlı beslenip sigara içmelerine rağmen, kalp damar hastalıkları görülme oranının düşük olması Bordeaux bölgesinde rutubetli ortamda yetişen “cabernet sauvignon” cinsi üzümlerden yapılan kırmızı şarabı sık tüketmelerine atıfta bulunuyor.