ABD Çevresel Sağlık Bilimleri Ulusal Enstitüsü'ndeki (NIEHS) araştırmacılar, rahmi olan 33 bin 947 yetişkini neredeyse 11 yıl boyunca gözlemledi. Bu süre zarfında gözlemlenenlerden 378'inde rahim kanseri vakası tespit edildi.
Ankete katılmadan önceki 12 ay içinde dört kereden fazla kimyasal saç düzleştiricisi kullanmış olanlara rahim kanseri teşhisi konma olasılığının, kullanmayanlara göre yüzde 155 daha fazla olduğu görüldü.
Journal of the National Cancer Institute'de yayınlanan çalışmaya göre, hiç kimyasal saç düzleştiricisi kullanmayanların 70'inci yaş gününe kadar rahim kanseri teşhisi konma ihtimali yüzde 1,64'ken, saçlarını sık sık kimyasal yollarla düzleştirenlerde bu oran yüzde 4,05'e yükseliyor. Öte yandan saç boyaları ile rahim kanseri arasında bir bağlantı tespit edilmedi.
Siyahlarda risk daha yüksek
Rahim kanseri üzerine yapılan bu çalışma, ırksal ve etnik gruplar arasındaki farklılıkları gözetmedi, ancak yazarlar, siyah kadınların kimyasal düzleştirici ürünleri daha genç yaşlarda, daha yüksek oranlarda ve daha yüksek konsantrasyonlarda kullanmaları nedeniyle tehlikenin daha büyük olabileceğini belirtiyor.
NIEHS araştırmacıları, "Bu bulgular, düzleştirici ürünlerin kullanımı ile rahim kanseri arasındaki ilişkinin ilk epidemiyolojik kanıtıdır" diye yazdı.
Saç boyası ve düzleştiriciler kanser riskini artırıyor
2019 yılında NIH tarafından finanse edilen bir çalışma, kalıcı saç boyası ve düzleştirici kimyasalların, özellikle bu tedavileri daha sık alma eğiliminde olan siyah kadınlar arasında daha yüksek meme kanseri riski ile ilişkili olduğunu göstermişti.
2021 yılında yapılan bir devam çalışması ise, kalıcı saç boyası ve düzleştirici kimyasalların daha yüksek yumurtalık kanseri riskiyle de ilişkili olduğunu ortaya koymuştu.