Dışarda yemek yiyenler dikkat. Uzmanlar bu hastalığın yayıldığını duyurdu

Dışarda yenen özellikle fast-food ürünlerin gizli bir tehlikeyi de beraberinde getirdiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, “Salmonella enfeksiyonları ciddi bir artış gösterdi" dedi.

Gıda kaynaklı enfeksiyonların başında gelen salmonella enfeksiyonlarının özellikle yaz ve sonbahar aylarında ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çeken Güven Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, özellikle hızlı tüketim ürünleri ve açıkta satılan yiyecekler üzerinden bakterinin hızla yayılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Bayındır, vatandaşlara hijyen kurallarına azami özen göstermeleri konusunda uyarılarda bulunurken iyi pişirilmemiş et, tavuk ve yumurta gibi gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kirli su ve yetersiz hijyen koşullarında hazırlanan yiyeceklerle de insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, “Bu bakterinin özellikle restoranlar, kafeler, sokak satıcıları ve evlerde hijyen standartlarına uyulmadığında hızlı bir şekilde yayılabildiğini gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

"BU BELİRTİLERİ CİDDİYE ALIN"

Salmonella enfeksiyonlarının belirtileri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Bayındır, yüksek ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi semptomların dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Ayrıca “Bu tür belirtiler, özellikle bağışıklığı zayıf kişilerde daha ağır seyredebiliyor ve hayati risk taşıyabiliyor. Bu nedenle belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları çok önemli. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar Salmonella bakterilerinden daha fazla etkileniyor. Enfeksiyon, hızlı müdahale edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

FAST FOOD ÜRÜNLERİNE DİKKAT!

Fast food alışkanlığının, salmonella enfeksiyonlarının yayılmasına zemin hazırladığının altını çizen Prof. Dr. Bayındır, “Çoğu zaman hızlı pişirme yöntemleriyle servis edilen ürünler olduğu için bakterilerin bu gıdalarda çoğalma ve bulaşma riskini artırabiliyor. Bu gıdaların hijyenik ortamlarda ve doğru pişirme teknikleriyle hazırlanması çok önemli” dedi. Sokak satıcılarından ya da hızlı tüketim restoranlarından alınan yiyeceklerin hijyen koşullarına dikkat edilmeden hazırlandığında bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Bayındır, “Bu tür gıdaların tüketiminde seçici davranılmalı ve mümkünse güvenilir yerlerden alışveriş yapılmalı” dedi.

HERKESİN BU ÖNLEMLERİ ALSIN

Prof. Dr. Bayındır, alınması gereken önemleri açıklayarak "Evde yemek hazırlarken dahi sebze ve meyvelerin iyice yıkanması, pişirme ve saklama koşullarına dikkat edilmesi, bakteri bulaşmasını büyük oranda engelleyebilir. Ayrıca mutfakta yıkama işlemleri yapılırken kirli suyun sıçrayabilme olasılığı nedeniyle lavaboya yakın açıkta gıdalar da bırakılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Sağlık Haberleri