Çayı çok sıcak tüketmemek gerekiyor. Düzenli olarak kaynar derecede sıcak çay içen kişilerin yemek borusu kanserine yakalanma olasılığı daha yüksek. İranlı bilim insanları tarafından yapılan araştırma, uzmanların 2016'dan bu yana var olan şüphelerini doğrular nitelikte. Kanser olma riskinizi arttıran başka faktörlerde var elbette.
BAYAT ÇAYDA DA TEHLİKE VAR
Bayatlayan çayı da tüketmemek gerekiyor. Bazı kişiler bayatlamış çaya karbonat ekleyerek tekrar tüketiyor. Veya bekletilmiş çayı ısıtarak tüketiyor. Tekrar ısıtılan çay vücut için zehir etkisi yaratarak, özellikle mide rahatsızlığı ve hipertansiyon problemi bulunan kişilerde ciddi sorunlara neden olabileceği gibi şiddetli kabızlık sorununa da yol açabilir.
İRANLI BİLİM İNSANLARINI DOĞRULAYAN ARAŞTIRMA
Öte yandan Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, kahve ve çayı sıcak içen kişilerin yemek borusu kanserine yakalanma riskinin 2.8 kat daha fazla olduğunu tespit ettiler. Bir bakıma uzun yıllar boyunca araştırma yapan İranlı bilim insanlarını doğrulamış oldular.
Sıcak çay içmek sadece yemek borusunda hasara yol açmaz. Aynı zamanda midede sorunlara yol açar. Bu yüzden çayı biraz daha ılık içmek her zaman en doğru seçenek.
Yemek borusu kanserinin bu belirtilerine dikkat edin;
*En sık görülen belirti yutma güçlüğüdür
*Kusma veya yutulan gıdaların ağza geri gelmesi
*Gıdaların yutulması sırasında ağrı oluşması
*Kilo kaybı, zayıflama
*Mide yanması
*Göğüs ağrısı
*Geçmeyen hıçkırık