Bilim insanlarının yürüttüğü yeni bir çalışma, günde 9 bin 826 adım atan 40 ila 79 yaş arasındaki insanların, yedi yılda yüzde 50 daha az bunama belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı. Çalışmanın içeriğinde, "Bir amaç uğruna yürüyenlerin, dakikada 40 adım atanların, günde sadece 6 bin 315 adımla bunama riskini yüzde 57 azaltabildiği" yer aldı.
Çalışmanın ortaklarından, Güney Danimarka Üniversitesi misafir doçenti ve İspanya'daki Cadiz Üniversitesi'nin sağlık bilimleri araştırmacısı Borja del Pozo Cruz, "Bahsettiğimiz tempolu yürüyüş" dedi.
Aktif olmayan insanlar için ideal
Öte yandan çalışma, "Günde herhangi bir hızda yaklaşık 3 bin 800 adım yürünse bile bunama riskinin yüzde 25 azaldığını" ortaya koydu.
Pozo Cruz CNN'e gönderdiği e-posta'da, "Oturmaya alışık insanlar için ilk başta bu yeterli olacaktır. Hatta oturmaya çok alışık yaşlı yetişkinleri motive etmek için doktorlar bunu kullanabilir. Günde 4 bin adım pek çok insan için, hatta daha az fit ya da motive olmayan insanlar için yapılması mümkün bir şey. Öte yandan daha aktif ve fit bireyler, bunama riskini en çok azalttığı görülen 10 bin adımı hedeflemeli" dedi.
112 yeni 10 bin mi?
Bununla birlikte JAMA Nöroloji'de yayınlanan "112 yeni 10 bin mi?" başlıklı yazıya göre, çalışmadan çok daha ilginç bir sonuç çıktı.
Buna göre günde 30 dakika boyunca tempolu bir şekilde dakikada 112 adım atanlarda bunama riski, yüzde 62 oranında düşüyor. Daha önceki araştırmalar, dakikada 100 adımı "tempolu" ya da orta düzeyde yoğun olarak nitelendiriyordu.
Önemli olan yürüme hızı
Yazı, bunama riskini azaltmak isteyen bireylerin yürüme mesafesinden ziyade yürüme hızlarına odaklanmaları gerektiğini savunuyor.
Alzheimer araştırmacıları Ozioma Okonkwo ve Elizabeth Planalp yazıda, "Dakikada 112 adım oldukça tempolu olsa da, '112' çoğu birey için, özellikle de fiziksel olarak aktif olmayan veya daha az aktif olanlar için, '10 bin'den çok daha izlenebilir ve daha az korkutucu bir sayı" ifadeleri yer aldı.
Del Pozo Cruz e-posta aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Bunun çok ilginç bir bulgu olduğu konusunda hemfikiriz. Bizim görüşümüze göre adım atma yoğunluğu önemli! Teknoloji sadece adım sayısını değil aynı zamanda hızı da takip etmek için kullanılabilir ve böylece bu tür ölçümler akıllı saatlere de dahil edilebilir. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var" dedi.