halktv.com.tr Haber Merkezi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün paylaştığı günlük koronavirüs tablosunda bazı illerdeki yoğun bakımdaki hasta sayılarını da açıkladı. O iller içinde dikkat çeken, nispeten düşük nüfusuna karşın 22 yoğun bakım hastasıyla Batman oldu.
Yoğun bakım üniteleri dolmak üzere
Yoğun bakım servislerinin doluluk oranının yüksek olduğunu ifade eden Oğuz, genel durumları görece daha iyi olan hastaların yurtlarda izole edilerek takibinin sağlandığını belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Batman'daki yoğun bakım hasta sayısının 22 olduğunu belirtmişti. Batman'daki toplam yoğun bakım ünitesi sayısı ise ikisi izolasyon odası olmak üzere 28.
Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, halktv.com.tr'ye Batman'daki koronavirüs vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
10'un altına düşen günlük vaka sayıları, 100 civarına yükseldi
Oğuz, 1 Haziran'daki 'normalleşme' sonrası vaka sayılarında ciddi bir artış olduğunu belirterek, "Özellikle bayram tatili sonrası vaka artışları başlamıştı. Bayram tatili öncesi tanı konulan hasta sayısı günlük 10'un altına kadar düştü. Bayram sonrası bu rakam yükselerek yeniden 10'un üzerine çıktı. 1 Haziran'daki normalleşme sonrası da yükseliş devam etti. Son bir haftada ise günlük 100 civarı pozitif vaka olduğunu duyuyoruz." diye konuştu.
Vaka sayısı kısa sürede üçe katlandı
Kendileriyle verilerin paylaşılmadığını ancak basından ve meslektaşlarından aldıkları bilgilerle süreci takip ettiklerini belirten Oğuz, "Bayram öncesi pozitif vaka sayısı 534'tü. Geçtiğimiz hafta içerisinde bu sayı 1700'ü aştı. Bugünlerde daha da arttığını tahmin ediyoruz" dedi.
"Sorumluluğu topluma atarak pandemi yönetilmez"
Normalleşme adımlarının kademeli ve bilimsel verilere göre atılmadığını ifade eden Oğuz, yaşananların ekonomik ve politik kaygılarla atılan hızlı adımların sonucu olduğunu vurguladı. Toplum sağlığı öncelenerek adımların atılması gerektiğinin altını çizen Oğuz, "Maalesef adımlar hızlı atıldı ve vakalar arttı. Batman'daki mevcut 4 servisten 3'ü Covid-19'a ayrılmıştı. Bugün dördüncü servisi de Covid-19'a ayırdılar. Elbette topluma kişisel koruyucu önlemleri anlatmamız; maske kullanımının, fiziksel mesafenin ve hijyenin önemini vurgulamamız gerekir. Bunlar son derece önemli ama tüm sorumluluğu topluma atarak da pandemi yönetilmez. Halk sağlığına yönelik koruyucu önlemlerin idareciler tarafından alınması gerekiyor. Salgınla tek başına toplumun kişisel önlemleriyle başa çıkılması mümkün değil" diye konuştu.