Narin’in anne, baba ve kardeşinin ifadeleri

.

Diyarbakır’da, sekiz yaşındaki Narin Güran’ın cesedi Eğertutmaz deresine gömülmüş halde bulunduktan sonra 24 şüpheli gözaltına alındı.

Babası Arif ile Narin’in üç amcası, halası, üç kuzeni, yengesi ile Salim Güran’ın işçisi savcılıktan bırakıldı.

Narin’in iki amcası ve bir kuzeni suçluyu kayırmak ve suç delillerini yok etmek iddiasıyla adli kontrolle salıverildi.

Dokuz şüpheli ise tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Anne Yüksel Güran ve oğlu Enes, kasten öldürmeye iştirak etmekle; Narin’in amcası, iki kuzeni, yengesi, eniştesi ve Salim Güran’ın iki işçisi suç delillerini yok etmekle suçlanıyor.

İfadeler Narin’in kim veya kimler tarafından, ne zaman, nasıl ve ne şekilde öldürüldüğünü aydınlatmıyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma, Narin’in cesedini dereye gömdüğünü ‘itiraf’ eden Nevzat Bahtiyar’ın iddialarına dayanıyor. Kendi eylemini, cesedi yok etmekle sınırlı şekilde anlatan Bahtiyar, Narin’in “Ahırda annesi ve amcasının yaşadığı ilişkiyi gördüğü” için öldürüldüğünü ileri sürüyor.

Ancak anne Yüksel, baba Arif ve oğulları Enes’in ifadelerinde bu suçlamaya ilişkin kanıt sunulmuyor.

Narin’in annesi: Kızım aracın ön koltuğuna hiç binmedi

Anne Yüksel Güran, 40 yaşında.

Güran, ifadesinde, o gün saat 13’te yemek yediklerini, yemekten sonra Narin’in Kuran kursuna gitmek için ısrar ettiğini belirterek, şöyle dedi:

“Narin ‘Kuran kursuna geç kaldım’ dedi. ‘Hava sıcak, gitme’ dedim. Çok ısrar etti. Gitmek için çığlıklar attı. Yazı boyu evden çıkmamıştı.”

Güran, yorgun düşüp öğlen uykusuna daldığını söylüyor. O an oğulları Muhammed ve Enes’in de yattığını, Eren’in oyun oynadığını kaydetti.

Eltisi Hediye’nin ziyarete geldiğini anlattı.

Akşam üzeri ahıra girdiğini, oğlu Enes’in yardımıyla pencereyi kapatıp hindileri içeriye aldıklarını belirtti.

Oğlu Muhammed’e “Git Narin’i yemeğe çağır” dediğini söyledi. Fakat Narin’i bulamadıklarını, akrabalarının evlerine ve komşulara sorduklarını, camiye baktıklarını anlattı.

Güran, şöyle dedi:

“İsa Kaya, saat 18’de Narin’i cami civarında gördüğünü söyledi. Dedim ‘Belki arkadaşları ile oynamaya dalmıştır.’ Eve gittiğimde bütün köy toplandı. Narin’i bulamadık.”

Yüksel, eşi Arif’e kızının kaybolduğunu haber vermediğini kabul etti. “Köyden biri kocama Narin’in kaybolduğunu söylemiş. Beni aradı, ‘Narin nerede’ diye sordu. ‘Bilmiyorum’ dedim. Eşimin Batman’dan döndüğünü biliyordum. Telaşa düşerse kaza yapar diye haber vermedim. Eşim haber vermediğim için kızdı.”

Güran’a kayınbiraderi Salim Güran’la evlenmeden önce gönül ilişkisi yaşayıp yaşamadığı soruldu. “Biz Arif’le nişanlanmadan önce Salim ile Melek nişanlandı. Salim nişanlandıktan sonra Arif askere gitti. Acemi birliğinden döndükten nişanlandık. Mutlu bir ailem var” dedi.

Olay günü saat 15.15’te Salim Güran’la bir arada olup olmadığı yöneltildi.

Güran, “Hayır değildim. Salim’i sadece dinamoyu çalıştırmaya gittiğimde Hacı Hüseyin’in evinin önünde gördüm” dedi.

Güran’a şu soru soruldu:

“Narin’i sizinle Salim’in ilişkisine denk gelmeniz nedeniyle mi öldürdünüz?”

Güran:

“Narin’i görmedim. Bu adamla herhangi bir ilişkim olamaz.”

Güran, kayınbiraderiyle 30 Temmuz’daki telefon konuşmasını yanlış arama diye izah ederek, “Salim’le hiçbir zaman konuşmadım” diye konuştu.

Salim Güran’ın aracının sol ön koltuğunda kızına ait DNA’nın bulunmuş olmasını şu şekilde yorumladı:

“Biz hiçbir zaman Salim’in aracına binmedik. Narin de bizden ayrı binmedi. 17 Temmuz’da Berat’ın nişanında Narin arka koltuğa bindi. Bunun dışında hiç binmedi.”

Nevzat Bahtiyar’ın “Salim Güran, Narin’in cesedini bana verdi” şeklindeki iddiası anneye soruldu.

Güran, şöyle dedi:

“Bilgim yoktur. Nevzat ve Salim her zaman birlikte gezer. İyi arkadaştırlar. Onları her zaman birlikte görürüm. Dost olduklarını biliyorum. Salim’le ailecek husumetimiz yoktur. Kızıma neden zarar verdiğini bilmiyorum.”

Anne Güran, kızının öldürülmesine iştirakla suçlanıyor.

Ancak beş sayfalık ifadesinde, cinayet iştirak ettiğine ilişkin kanıt sunulmuyor.

Bahtiyar’ın “Narin, annesini ve amcasını ahırda cinsel ilişkide gördüğü için öldürülmüş olabilir” iddiası doğrulanmıyor.

Anne Güran’a somut bir suç yöneltilmiyor.

Narin’in ağabeyi: Para için yapmış olabilir

Enes Güran, 18 yaşında.

Malatya’da kepçe operatörü.

Kuzeni Uğurcan’ın düğününe katılmak için o gün saat 00.30’da Diyarbakır’a geldi.

Saat 13’e kadar evde olduklarını, kardeşlerinin oyun oynadığını, kendisinin telefonla vakit geçirdiğini kaydetti. Narin’in, annesinin itirazlarına rağmen Kuran kursuna gittiğini anlattı.

Yol yorgunu olduğu için uyuduğunu ve saat 16’da uyandığını ifade etti. Evde kardeşlerinin bulunduğunu kaydetti. Sokağa çıktığını, arkadaşlarıyla vakit geçirdiğini vurguladı. İki arkadaşıyla sohbet ederken annesinin çağırdığını ve ahırın penceresini kapattıklarını ifade etti.

Akşam ezanı okunurken eve geldiğini, annesinin “Narin nerede?” diye sorduğunu, “Bilmiyorum” dediğini ve kardeşini aramaya başladıklarını söyledi.

Enes Güran:

“Bir süre sonra jandarma geldi. Kimin aradı, bilmiyorum. Hepimiz köyün her yerinde Narin’i arıyorduk. İlk günlerde dikkatimi çeken bir durum olmadı. İlk gece bir yerde uyumuş olabileceğini düşündüğümden sabahı bekledik. Sabah bulamayınca kanala düşmüş olabileceğini düşündük, orada da bulamadık.”

Olay sonrası gözünde oluşan morluk soruldu.

Şöyle açıkladı:

“Aramaların ikinci günü akşam karanlık saatlerde Narin’i mısır tarlasında arıyordum. Mısır koçanları vücudumuzun her yerine çarpıyordu. Daha sonra bir hastanede Narin olduğu değerlendirilen çocuk ihbarı geldi. Hastaneye gittim, Narin olmadığını anladım. Köye döndüğümüzde üzüntüden kendime birkaç yumruk attım. Morluk mısır çöplerinden mi, yüzüme attığım yumruklardan mı, tam bilmiyorum. Sinirden iki elimle yüzüme vurduğum için, (ya da) mısır tarlasında bir elimle telefon ışığını tutarken arama yaptığım için mısır koçanları ve çöplerinin gözüme değmesiyle oluşmuş olabilir.”

Kolundaki ısırık izlerini şu şekilde izah etti:

“Narin’in kaybolduğu üçüncü gün evimize gelenler oluyordu, herkes ağlıyordu. Ben de çok üzülmüştüm. Ağlarken beni babamın görerek üzülmesini istemediğim için kolumun üzerine kapandım. Sinirden kolumu ısırdım. Isırık o sebeple oluştu.”

Sırtındaki tırnak izine benzer izlere ilişkin “Aramada yorgunluktan sırtımızı duvarlara yaslamamız, yıkık evlere sürünerek girmemizden kaynaklanmış olabilir” dedi.

Aralık 2023’te alacak verecek meselesinden ötürü babasıyla amcası Salim’in aralarının bozulduğunu, sonradan barıştıklarını kaydetti.

Bahtiyar için “Babam, Nevzat ve ailesini fesatlıkları sebebiyle sevmez, biz de görüşmeyiz. Nevzat’ın Salim ile arası iyidir. Onunla sık sık görüştüklerini ya da bir yerlere gittiklerini biliyorum” diye konuştu.

Bahtiyar’ın “Salim Güran, Narin’i öldürdü, cesedi saklamam içim bana verdiği” iddiasına ilişkin şöyle dedi:

“Narin’i belirtilen şekilde bulunan yere bıraktıysa bunu ancak Nevzat’a tehditle, para teklif edilerek yapılabileceğini düşünüyorum. Çünkü Nevzat, ekonomik durum itibariyle güçsüz ve sönük bir kişiliktir. Kendisine böyle bir olayda para teklif edilse para için yapabilir. Ailesiyle tehdit edilse köyde gücü olmadığı ve sönük bir karakter olduğu için korkarak yapmış olabilir. Ya da Bahtiyar’ın ailesinden biri Narin’e zarar verdiyse bunu saklamak için yapmış olabilir.”

Güran, kardeşinin kaybolduğu günlerde Bahtiyar’ın arabasının farının kırık olduğunu belirterek, “Nasıl kırıldığını söylememişti. Öyle bir zamanda neden far için acele ettikleri, tamir için çalıştıkları bana gerip gelmişti” dedi.

Kendisine yönelik iddiaları şöyle yanıtladı:

“Narin, en sevdiğim kardeşim. Ona kötülük yapmadım. Narin’i öldürmedim. Kesinlikle istismar eyleminde bulunmadım. Narin kaybolduktan sonra aile meclisi toplandığını, bir karar alındığını görmedim. Kimseden sakladığımız bir husus yoktur.”

Enes Güran’ın ifadesinde en şüphe uyandıran bölüm, gözündeki morluk, kolundaki ısırık, sırtındaki çizik izleri. Isırık izleri Narin’den alınacak diş örnekleriyle kıyaslanarak, tırnak izler ise DNA profilleri incelenerek, açıklığa kavuşturulabilir.

Güran’a yöneltilen, kardeşinin cesedi Bahtiyar’a teslim edilirken annesiyle birlikte araçta olduğu ya da uygunsuz bir vaziyette yakaladığı için Narin’i öldürdüğü iddiaları doğrulanmıyor. Güran’a bu yönde bir soru yöneltilmiyor.

Güran’ın ifadelerinde geçen, Bahtiyar’ın aracının farının kırık olduğu bilgisi önemli. Narin’in ayağının kopuk veya kırık olmasını göz önünde bulundurursak, fardaki hasar soruşturma için anlam kazanabilir. Bahtiyar, Narin’e çarpmış ve onu öldürmüş olabilir mi?

Narin’in babası: İster eşim, ister kardeşim olsun…

Baba Arif Güran, 44 yaşında.

İnşaat ustası.

Düğün davetiyesi dağıtmak için Bismil ve Kozluk’a gittiklerini, akşam köyden “Narin’i arıyoruz, bulamıyoruz” diye telefon geldiğini söyledi.

Hızla köye döndüğünü kaydeden Güran, şöyle devam etti:

“Camide indim. Köylülerin yüzde 70’i buradaydı. Beynim durdu. Millete kızıp ‘Neden Narin’i aramıyorsunuz, niye duruyorunuz, gençler beni takip edecek’ dedim. Kanala yürüdük. Jandarmalar geldi. Köpekler kanala gidince buraya yoğunlaştık. Mezarlığa yöneldik. Kızım, köpekten korkar diye mısırların içine girdik. Aradık ancak bulamadık.”

Salim Güran’ın kullandığı araçtan kızına ait DNA çıkmasını şu şekilde değerlendirdi:

“Salim’in arabasını hiç kullanmıyoruz. Zaten araç Fuat’a aittir. Araca ben veyahut çocuklarım kesinlikle binmedik. Narin ve kardeşi Eren, burada olmadığımdan dolayı sadece bir kez bindi. Arka koltuğa oturduklarını annesi bana söyledi. DNA’ya ilişkin birşey diyemiyorum. Bu hususun araştırılmasını, suçlu kardeşimse cezalandırılmasını istiyorum.”

Ağabeyi Salim ile Bahtiyar’ın ilişkisi hakkında “Araları iyidir. Arkadaşlardır, dostlardır. Beraber takılırlar. Aralarından su sızmaz. Restoranlara, yemek yemeye beraber giderler” dedi.

Güran’ı şu soru yöneltildi:

“Eşinizin sizi aldattığına ilişkin bir şüpheniz var mı? Salim ile aralarında bir şey olabilir mi?”

Güran:

“Kesinlikle aralarında bir şey olamaz. Salim’e güvendiğimden değil, eşime güvendiğimden bunu demekteyim.”

Güran, “Kızıma bunu yapanın araştırılıp bulunmasını istiyorum. İsterse kardeşim, isterse eşim olsun, cezalandırılmasını istiyorum” dedi.

Baba savcılığa sevk edilmeden serbest bırakıldı.

Türkiye Haberleri