Cumhur İttifakı'na göre seçim 1,5 yıl sonra, yani zamanında, 2023 yılında yapılacak. Resmi beyanları bu.
Millet İttifakı'na göre seçimlerin 1,5 yıl beklemesi hayli güç. CHP lideri Eylül ayında seçim beklediğini söyledi.
Siyaset bilimciler ve araştırmacılar ise ağırlıkla Kasım 2022 tarihi üzerinde birleşiyor ve iktidarın, mevcut ekonomik gerçeklerle bir kışı daha atlatamayacağı savunuluyor. Yazla birlikte gelmesi muhtemel kısmi rahatlama sonrası Sonbahar seçimini işaret ediyorlar.
Önce Millet İttifakı'nın kendi beklentisinde ilerleyip ilerlemediğine bakalım. 2022'nin Eylül ayında gerçekleşecek bir seçim için 8 aylık süreleri var. İttifakın paydaşları ve beraberindeki diğer partiler Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerilerini duyurmaya hazırlanıyor.
Birkaç haftaya 6 partinin genel başkanının ortak bir açıklama yapmak üzere kameralar karşısına geçmesi bekleniyor.
Ekonomi konusunda da bir masa etrafında buluşmalar sürüyor. Oradan da kapsamlı bir öneri listesi gelebilir ve ekonomi yönetiminin adayları ilan edilebilir.
Peki ya "asıl" aday?
Bunun için ittifakın birleştirici ismi Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimleri tartışılmaya devam ediyor.
İmamoğlu ile Yavaş için işaret edilen en büyük engel, 2023'te gerçekleşecek seçim için aday olmaları durumunda belediyedeki başkanlık koltuğunun AK Parti tarafından doldurulacağı gerçeği. Zira hem İstanbul hem de Ankara'da belediye meclis üyelerinin çoğunluğu Cumhur İttifakı'nda...
Bu engel ancak AK Partili belediye meclis üyelerinden 20 kadarının(İstanbul için) partilerinden istifa etmesiyle aşılabilir.
Böyle bir şey de mümkün görülmediğinden "engel" hayli caydırıcı çünkü 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden yerel seçime kadar 1 yıllık süre var.
Kimilerine göre; Millet İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandıktan sonra belediyenin ne önemi var?
Kimilerine göre; büyükşehir belediyelerinden birinin Cumhur İttifakı'na terk edilmesi durumunda AK Partili yeni başkanla birlikte "kara propaganda" olarak yorumlanacak kampanyalar oluşabilir. İstanbul veya Ankara'yı seçim öncesi yönetmeye başlayacak olan iktidar partisinin bir rüzgar edinebileceğini söylüyorlar. Bugünkü teftiş sürecini de buna dayanak olarak gösteriyorlar.
Çok konuşulmayan bir ihtimal daha var...
Erken yerel seçim.
Yasal zamanı 2024'te değil, 2023'te...
Hem Cumhurbaşkanlığı, hem genel, hem de yerel seçimin aynı tarihte yapılabilmesi için Meclis'te aşılması gereken bir engel bulunuyor.
Anayasada yerel seçimlerin “5 yılda bir yapılması” hükmü yer aldığından, değişiklik şart. Bunun yapılabilmesi için Meclis’te 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. “Cumhur İttifakı”nı oluşturan AKP ile MHP’nin milletvekili sayısı 335 olduğundan, desteğe ihtiyaç var.
Yani CHP ve İYİ Parti milletvekillerine...
Cumhur İttifakı birkaç ay sonra bu gündemi gündeme getirebilir mi?
Gerekçesi de hayli anlaşılır. Cumhurbaşkanlığı seçimi kaybedilecek olursa, bir yıl sonra girilecek yerel seçimlerde de büyük bir yenilgi beklenecektir. Belediyeleri aynı gün oylatmak, bir yıl sonra seçime gitmekten yeğ duruyor.
Akla yatkın bir siyasi öngörü.
Bu ihtimal iki soruyu doğuruyor.
1-Cumhur İttifakı, erken yerel seçimin de Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte yapılması teklifini masaya getirirse Millet İttifakı ne der?
2-Cumhur İttifakı, İmamoğlu ve Yavaş'ın kamuoyunda en çok tartışılan engelini kaldırmak ister mi?
Millet İttifakı kulisleri, yerel seçimin bir yıl öne alınarak 2023'te yapılmasının gündeme gelmesi durumunda sandığı destekleyeceklerini belirtiyor. Hiçbir seçimden kaçılmayacağını...
Ayrıca Kılıçdaroğlu'nun çok net süreci tarif ettiğini...
Adaylık belirleme sürecinin de tüm bu denklemlerden bağımsız olduğunu...
AK Parti kulisleri ise bu konunun en geç yaz aylarında tartışmaya açılacağını söylüyor. Bunda teftiş gündemine de işaret ediyor kaynaklarım.
Ne dersiniz?
En son 1999'da genel ve yerel seçim sandığı aynı gün kuruldu.
2023'te ise 3 sandık...
Erken olan, 2023'e çekilecek yerel seçim olabilir mi?