Gürcistan'da 1,8 milyon yıllık diş bulundu

Gürcistan'da erken insan türüne ait 1,8 milyon yıllık diş bulundu.

Gürcistan'daki arkeologlar, erken insan türüne ait 1,8 milyon yıllık bir diş buldular. Bu dişin, Gürcistan'ın, Avrupa'daki ve hatta olasılıkla Afrika dışındaki herhangi bir yerdeki en eski tarih öncesi insan yerleşimlerinden birine ev sahipliği yaptığını kanıtladığını söylediler.

Diş, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in yaklaşık 100 km güneybatısındaki Orozmani köyü yakınlarında, 1990'ların sonu ve 2000'lerin başında 1,8 milyon yıl öncesine ait insan kafataslarının bulunduğu Dmanisi yakınlarında keşfedildi.

Dmanisi'de bulunan kalıntıların kuzeni

Uzmanlar yapılan son keşfin, dağlık Güney Kafkasya bölgesinin, erken dönem insanlarının Afrika'dan göç ettikten sonra yerleştikleri ilk yerlerden biri olabileceğine dair daha fazla kanıt sağladığını söylüyor.

Kazı ekibinin bilimsel lideri Giorgi Bidzinashvili, dişin Dmanisi'de bulunan 1,8 milyon yıllık iki kafatası fosili Zezva ve Mzia'nın bir "kuzenine" ait olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Dişi Orozmani'de ilk bulan İngiliz arkeoloji öğrencisi Jack Peart, İngiliz haber ajansı Reuters'a verdiği demeçte, "Bu buluş, Gürcistan'ın paleoantropoloji ve genel olarak insan tarihi için gerçekten önemli bir yer olduğu görüşünü sağlamlaştırıyor" açıklamasını yaptı.

Gürcistan'daki kalıntılar

Dmanisi'de keşfedilen kalıntılar, Afrika dışında dünyanın en eski keşiflerinden birini oluşturuyor. Bilim insanları bu buluntuların, "Erken insan evrimi ve göç modellerine ilişkin anlayışları değiştirdiğini" belirtiyor.

Dünyanın bilinen en eski Homo fosillerinin ise Etiyopya'da keşfedilen kısmi bir çenenin gösterdiği üzere yaklaşık 2,8 milyon yıl öncesine ait olduğu biliniyor.

Bilim insanları, Homo erectus adlı avcı-toplayıcı bir tür olan ilk insanların, muhtemelen yaklaşık iki milyon yıl önce Afrika'dan göç etmeye başladığına inanıyor. Günümüz Çin'inde yaklaşık 2,1 milyon yıl öncesine tarihlenen antik aletler keşfedilse de Gürcistan'daki alanlar Afrika dışında şimdiye kadar bulunan en eski erken insan kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.

halktv.com.tr // DIŞ HABERLER

Temsili fotoğraf: York Üniversitesi

Kültür Sanat Haberleri