Öğrenciler okulların açılmasıyla yeniden barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. KYK yurt başvurusunda bulunan 415 bin 305 öğrencinin yüzde 20’si herhangi bir yurda yerleşemedi. Özel yurtların fiyatlarına da hala bir çözüm bulunmazken öğrenciler, tarikat ve cemaat yurtlarına itiliyor. Fahiş oranda artan kira ücretlerini de karşılayamayan öğrencilere Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan tavsiye geldi. Kurum, sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile üniversite öğrencilerinin ev kiralamaması gerektiğini ve TOKİ'den ev almasını istedi.
'Gençlerin hayallerini çalıp...'
Barınamayan öğrenciler ise Bakan Kurum'a tepki gösterdi. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) şehir ve bölge planlama bölümü okuyan İlayda Cantaş, gençlerin hayallerini çalıp ev sahibi olmayı bir hayalmiş gibi lanse eden bir kişinin bakan olarak görev yapması kendileri için kabul edilebilecek bir şey olmadığını vurguladı.
'Ülkenin gerçeklerinden haberi yok'
Bakan Kurum’un ifadelerini en hafif tabiriyle 'yaşadığı ülkenin gerçeklerinden bir haber olmak' olarak yorumladığı belirten Cantaş, "Çünkü bu ülkenin gerçeklerinden haberi olsaydı milyonlarca gencin bırakın ev sahibi olmayı kalacak yer bulamadığı için okulunu dondurmak zorunda kaldığının da farkında olurdu. Ya da KYK yurtlarının sayısının yetersiz olduğunu, binlerce öğrencinin barınma krizi ile karşı karşıya kaldığını, ev kiralarının astronomik fiyatlara çıktığını bu nedenle öğrencilerin 2+1 evlerde 4-5 kişi yaşadığını öğrencilerin ev kirası öder gibi bırakın ev satın almayı evin bir odasına kira ödediğini bilirdi. Tüm bunları görmezden gelen Kurum’un alenen aklımızla dalga geçmesini kabul etmiyoruz. Bu ülkenin gençleri bundan çok daha iyisini hak ediyor" dedi.
'Yemek yemeye çekiniyoruz'
Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği öğrencisi F. P. ise, "Bir yerde oturup yemek yemeye çekiniyoruz. Ev alın diyor. (Gülüyor) Empati yapsın diyeceğim ama empati yapabilmek için bu ülkede gerçekten bir yurttaş gibi yaşamalı. Davulun sesi uzaktan hoş geliyor. Çalışıyor olamama rağmen bırakın ev almayı, ev kiralayacak maddi gücümüz dahi yok. Kiralık evler de çok pahalı. Üç öğrenci zar zor kiraya çıktık diyelim bu sefer özellikle gıda konusunda çok zorlanırsın" ifadelerini kullandı.
'Okuma hayali bile çalındı'
İTÜ'de İnşaat Mühendisliği okuyan Ahmet Turan Uykun da özellikle büyük bir barınma probleminin olduğu bugünlerde bakanın tavsiyesini kabul edilemez bulduğunu vurgulayarak, "Gençlerin ev sahibi olmasının kolaylaştığı ve bu 'hayalin' gerçekleştiği söyleniyor halbuki gerçekte gençlerin başka şehirde okuma hayali bile çalındı. Açıklama öğrencinin gerçekliğinden çok uzak olduğu gibi, yıllardır yaşadığımız sorunu görmezden gelmeye devam da ediyor" dedi.
'Böyle bir gençlik görmüyoruz'
Turan devamında şunları söyledi: "Öğrencinin gerçekliği; bırakın ev sahipliğini yurt çıkmadığı için memleketine dönmek ve okulu dondurmak, 2+1 evlerde 4-5 kişi yaşamak, alakasız yerlere yapılmış KYK'lardan okula varmaya çalışmak oluyor. Çok rahat ev sahibi olabilecek bir gençlikten bahsediliyor ama biz böyle bir gençlik görmüyoruz ve bu gençliğin biz olmadığını da biliyoruz."