Yunanistan Ali Yeşildağ'ı iade ediyor

Yunanistan'da en üst düzey idari mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine yönelik yolsuzluk suçlamalarıyla tanınan Ali Yeşildağ'ın Türkiye'ye iade edilebileceğine karar verdi.

Yunanistan'ın en üst düzey idari mahkemesi olan Devlet Konseyi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesine yönelik yolsuzluk iddialarıyla tanınan Ali Yeşildağ'ın Türkiye'ye iade edilebileceğine hükmetti.

Gözaltı ve Tutuklama Süreci

Ali Yeşildağ, Kasım 2023'te Yunanistan'ın Ferecik kasabasında Yunan güvenlik güçlerince gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Yerel basına göre, Yeşildağ Türkiye-Yunanistan sınırını kaçak yolla geçtiği gerekçesiyle tutuklandı. Türkiye ise 1986 yılında, 17 yaşındayken işlediği iddia edilen soygun ve cinayet suçlarından dolayı hakkında Interpol nezdinde yakalama kararı çıkartmış ve Yeşildağ'ın iadesini talep etmişti.

Mahkeme Kararları ve Yeşildağ'ın Savunması

Reuters'ın ulaştığı mahkeme belgelerine göre, Yeşildağ Türkiye'de geçmişteki suçlarından ötürü kendisine verilen hapis cezasının bir kısmını çektiğini ve geri kalanının affedildiğini belirtti. Yeşildağ, Türkiye'ye iade edildiği takdirde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili suçlamaları nedeniyle hayatının tehlikede olacağını savunuyor.

İltica Başvurusu ve AİHM Kararı

Devlet Konseyi'nin kararına göre, Yeşildağ'ın Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği, Yunanistan'da geçen Eylül ayında yaptığı iltica başvurusunun sonucuna bağlı olacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise Yeşildağ'ın olası iadesinin 23 Ağustos'a kadar askıya alınması yönünde karar verdi.

Yunanistan Yargıtay ve Adalet Bakanlığı'nın Kararları

Geçen Şubat ayında Yunanistan Yargıtayı, Yeşildağ'ın itirazını reddederek iade kararını uygun bulmuştu. Yunanistan Adalet Bakanlığı da Yeşildağ'ın Türkiye'ye iadesine onay vermişti. Bunun üzerine Yeşildağ, Devlet Konseyi'ne başvurmuştu.

Bu gelişmeler, Ali Yeşildağ'ın Türkiye'ye iadesi sürecinde önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Yeşildağ'ın iade edilip edilmeyeceği, iltica başvurusunun sonucuna ve AİHM'nin vereceği nihai karara bağlı olarak netleşecek.

Yeşildağ'ın kasıtlı cinayet, silahlı soygun ve yasa dışı silah bulundurma gibi cezalarının Yunan yasalarına göre eş değer suçlar olduğu belirtildi.

Türkiye Haberleri