Türkiye'nin son günlerde en çok tartışılan konusu Suriyeli ve Afgan sığınmacıların ülkelerine gönderilip gönderilmeyeceği oldu. Özellikle Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın çıkışları ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla karşı karşıya gelmesi, mülteciler konusundaki tansiyonun yükselmesine neden oldu.
Bu durumun hayat pahalılığının unutulmasına yol açtığını belirten bazı siyasiler de vardı ancak hayat pahalılığının sebebinin sığınmacıların ucuza çalışması olarak gösterenler de sayıca az değildi.
Yapılan son araştırma ise aslında ekonomi ve hayat pahalılığının mültecilerden daha önemli bir sorun kaynağı olarak görüldüğünü gösterdi. Vatandaşların yüzde 55,2'si ekonomiyi, yüzde 27,3'ü de hayat pahalılığını Türkiye'nin en önemli sorunu olarak gösterdi.
Sığınmacıların en önemli sorun olduğunu söyleyenler ise sadece yüzde 14,6 olarak görüldü.
Yüzde sekize göre sorun yok
Söz konusu ankete katılanların yüzde 2,1'i ekonomi, hayat pahalılığı ve sığınmacıların en büyük sorun olduğunu ve bunların birbirinden ayrılamayacağını kaydederken, katılımcıların yüzde sekizi ise Türkiye'de sorun olmadığını ifade etti.
Yüzde 64,8'in hane halkı geliri eksildi
Ankete katılanlara son 5 yılı düşündüklerinde hane halkı gelirinin artıp artmadığı ya da eksilip eksilmediği soruldu.
Katılanlardan yalnızca yüzde 9,5'lik bir kesim hane halkı gelirinin arttığını kaydederken, yüzde 64,8 ise bu gelirin azaldığını söyledi.
Yüzde 25,7 ise gelirlerinin aynı kaldığını ifade etti.
Karar'da yer alan habere göre, Türkiye'nin 82,3'ü ise ekonomik sorunların kısa zamanda çözülmeyeceğine inandıklarını belirtti.