Sarallar’ın avukatına Soylu’yu sorduk

Sarallar'a yapılan operasyona ilişkin İçişleri Bakanı Soylu'ya 'sızıntı oluyor' gerekçesiyle bilgi verilmediği iddiaları gündeme gelmişti. Emniyet'in iddiaları yalanlamasına rağmen tapeler ortaya çıkmıştı. İddialar sonrası Sarallar'ın avukatı halktv.com.tr'ye konuştu. İşte o iddialara Sarallar cephesinden ilk yorum...

Sarallar suç örgütüne yönelik yürütülen operasyonlarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş arasında tartışma iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Ortaya atılan iddialarda Sarallar operasyonuyla ilgili 'sızıntı olması' gerekçesiyle Bakan Soylu'ya haber verilmediği belirtildi. Bir başka iddia ise Sarallar iddianamesinde yer alan şüphelilerin operasyonlardan önceden haberdar olduğuna yönelikti. Bu iddiaları kuvvetlendiren delil ise en son çıkan tapeler oldu.

Gündemi sarsan iddialar sonrası halktv.com.tr hakkında yakalama kararı olan İlyas Saral’ın avukatı Mustafa Güzeldere'ye ulaştı. “Müvekkilleriniz operasyonları haber mi alıyordu?” sorumuza Güzeldere, “Öyle bir şey yok” diye yanıt verirken, “Devletin içindeki bir grup Soylu’yu yem yapmak istiyor” dedi.

32 yıldır ceza avukatlığı yaptığını ve bugüne kadar birçok örgüt dosyasına baktığını belirten avukat Mustafa Güzeldere, “Söz konusu tapeler şundan ibarettir. Polisler operasyon yapacakları kişiye bunu hissettirir. Birilerini arayıp konuşsun isterler. Tamamen bununla alakalı” dedi.

‘Soylu’yu yem yapmak istiyorlar’

Devletin içinde bir grup Süleyman Soylu’yu yem yapmak istiyor” diyen Güzeldere, “Bizi de yok etmek istiyorlar. Devlet içerisinde hangi grubun Soylu ile savaştığını sizler de biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

'Soylu'nun Sarallar'dan biri ile fotoğrafı çıkabilir'

Müvekkiliniz İlyas Saral ile Bakan Soylu’nun bir yakınlığı var mı? Beraber bir fotoğrafları çıkabilir mi?” sorumuza ise Güzeldere, “Soylu ile müvekkilimin bir yakınlığı yoktur. Beraber fotoğrafları da çıkmaz. Ancak Of küçük bir yer. Sarallar’dan herhangi biri ile Soylu’nun fotoğrafı çıkabilir. Bu gayet normal” diye konuştu.

‘Fabrikaya cihaz almaya gitti’

Müvekkiliniz operasyonu haber alıp mı kaçtı?” sorumuza da Güzeldere, “Hayır. Müvekkilim Ocak ayında gitti. Alüminyum fabrikasına bir cihaz alamaya gitti. 4 ay sonra ise operasyon oldu. Operasyon olduğu için de dönmüyor. Delillerimizi mahkemede sunacağız” dedi.

"Peki müvekkiliniz iş için gittiği ülkeden dönüş biletini almış mıydı?" sorumuza ise Güzeldere, "Bunu ben de bilmiyorum" diyerek yanıt verdi.

Sarallar cephesinden madde madde açıklama

Güzeldere, halktv.com.tr ile paylaştığı yazılı açıklamasında ise müvekkili İlyas Saral'ın sanık olarak yer aldığı yargılamaya etki edecek paylaşımlara cevap vermek zorunda olduğunu belirterek, madde madde anlattı:

  1. Müvekkilim, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu tanımamaktadır. FETÖ artığı odakların taktiği olarak öne sürülen bu iddialar, müvekkilimi “suç örgütü lideri” olarak göstermek amaçlı yönlendirmelerdir.
  2. Sayın Soylu ile müvekkilim arasında doğrudan ya da dolaylı hiçbir bağ bulunmamaktadır. Müvekkilim mutad ticari işleri gereği çok öncesi bir tarihte yurt dışına çıkmıştır, bunun kanıtlarını yargılamada sunacağız.
  3. Müvekkilim İlyas (Alaattin) Saral, bu davanın soruşturması devam ederken aynı iddialarla başka bir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaktaydı. Hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, adli işleyiş altında yürüyen bir davaya delil olarak sunulması gereken iddialar, güncel magazin malzemeleri ile yeni bir dava gösterisi yapılıp yeni bir soruşturma konusu şeklinde mahkemeye sunulmuştur.
  4. Sonuç olarak, hukukun gerektiği usullere riayet edildiği takdirde bu dava sürecinden de aklanarak çıkacağımıza inancımız tamdır.

Ne olmuştu?

T24 yazarı Tolga Şardan'ın 'Sarallar' olarak bilinen suç örgütüne yönelik geçen aylarda düzenlenen operasyonun perde arkasını köşesine taşımıştı. Şardan, yazısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Sarallar Grubu’na yapılan operasyon ve soruşturma sürecinde sessiz kalmasına dikkat çekmişti. Sarallar Grubu'na yönelik yürütülen soruşturmayla ilgili Bakan Soylu'ya bilgi verilmediği iddiasına yer veren Şardan, Soylu'nun bunun üzerine İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'a kendisine bilgi verilmemesi nedeniyle eleştiride bulunduğunu öne sürmüştü. Aktaş'ın ise Soylu'ya yanıtında "Size her söylediğimizde sızıntı oldu" dediği iddia edilmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise iddiaları 'yalan ve iftira' diyerek yalanlamıştı. Hürriyet'ten Mustafa Kesler ise tapeleri ortaya çıkarmıştı.

Türkiye Haberleri