Rüşvet tartışması. BDDK yöneticisi için takı kuyruğuna giren banka müdürlerinin yaptığı ahlaki mi?

BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın dillere destan düğün töreni, gündemdeki yerini koruyor. Aydın’a, denetlemekle sorumlu olduğu banka ve finans kurumları müdürlerinin taktığı bol sıfırlı takılar “Bu paralar rüşvet değil mi” tartışmasına yol açarken, “Peki bu takıları takan banka genel müdürlerinin hiç mi suçu yok” sorusunu gündeme taşıyor.

Halk TV programcısı Timur Soykan’ın haberi ile gündeme gelen düğün, gündemdeki yerini koruyor. MHP’den üst düzey birçok ismin katıldığı düğünün bir diğer davetlisi ise eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ydu.

GENEL MÜDÜRLER 150 İLE 350 BİN TL ARASI TAKTI
BDDK Başkan Yardımcısı Aydın’ın, denetlemekle sorumlu olduğu bankaların genel müdürlerinden 150 bin TL ile 350 bin TL arasında değişen tutarları ‘takı hediyesi’ olarak kabul etmesi kadar, tartışma yaratan bir diğer konu da yüklü takı takan banka genel müdürlerinin durumu.

Bankacılık kanununu ilgili genelgeleri en iyi bilen isimler olan banka genel müdürlerinin, Mustafa Aydın’ın düğününde uzun bir kuyruk oluşturması tartışmalara yol açtı. Aydın’ın davranışının etik görülmemesi konusunda çok sayıda kişi hemfikir.

HUKUÇULAR: RÜŞVETE GİRER
Hukukçular ise, takı adı altında verilen paraların bir tür ‘rüşvet’ olarak görülebileceğine işaret ederken ‘rüşvet alan kadar verenin de sorumluluğuna’ işaret ediyor.

Yargı Derneği Genel Başkanı Av. Mehmet Gün, ‘Kamu Etik Kurulu’nun Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’i hatırlatarak YetkinReport’taki yazısının devamında şu bilgileri kaydetti:

“Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmayacağına dair 14’üncü maddesinin ilk fıkrasında bunu açıkça yasaklıyor. Madde 14, aynen şöyle: “Kamu görevlileri; görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlayamaz…”

HEDİYE ALMAMA TEMEL İLKE
Aynı yönetmeliğin ‘Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı’na dair 15’inci maddesi de aynen şöyle diyor:

“Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamındadır.

Kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilkedir.”

RÜŞVET ALAN DA VEREN DE SUÇLU
Yazısında “Rüşvet vermek ve almak suçu var mı?” ifadelerini kullanan Mehmet Gün devamında “İrtikap suçu ile kardeştir dediğimiz rüşvet suçu 5237 sayılı TCK’nın 252’nci maddesinde tanımlanıyor. Maddenin 1’inci ve 2’inci fıkralarına göre (1) Görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, bir kamu görevlisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kişi, veya (2) kendisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kamu görevlisi dört yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Haberleri