Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, 5 yaşındaki Ece Melisa Mercankaya'nın İzmir’de patatesli köfte, 60 yaşındaki Servet Polat'ın ise kumpir yedikten sonra zehirlenerek yaşamlarını yitirmeleri hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tercih edilen mekanların hijyenik koşullarının kontrolüne işaret eden Toprak, "Genellikle çapraz bulaşma yaşanıyor. Bu nedir; pişmiş ürünün kesildiği bıçaklarla ve tahtalarda çiğ ürünlerin kesilmesi. Çiğ ürünler sonrasında pişirilmediği için çapraz bulaşmaya neden olabiliyor. Örneğin pişmiş et kesildi aynı tahta ve bıçakla yemeğin domatesi kesilebilir. Bu da çapraz bulaşmayla gıda zehirlenmesine sebep olur" ifadelerini kaydetti.
PATATESLİ KÖFTE YEDİKTEN SONRA RAHATSIZLANDI
Belçika'dan tatil için Aydın'ın Didim ilçesindeki yazlıklarına giden Cihan Mercankaya (39), eşi Hasret Mercankaya (38), çocukları Ece Melisa Mercankaya ve Ege Mercankaya (6), 13 Nisan 2022 tarihinde İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan bir restoranda yemek yedi. Aile, daha sonra Didim’e geri dönerken bir süre sonra Hasret Mercankaya ile çocukları rahatsızlandı.
Anne ve 2 çocuğu tedaviye alınırken 5 yaşındaki Ece Melisa Mercankaya, hayatını kaybetti. Adalet Bakanlığı'na bağlı İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından hazırlanan otopsi sonucuna göre Ece Melisa Mercankaya'nın besin zehirlenmesi sonrası gelişen kalp kasında iltihaba yol açabilen pankardit sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. Ece Melisa Mercankaya ve kardeşinin patatesli köfte yediği öğrenildi.
GIDA ZEHİRLENMESİ SONUCUNDA ÖLDÜĞÜ BELİRLENDİ
Öte yandan İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan Servet Polat, 28 Aralık günü, kızı Bahar Zeyrek ve 11 yaşındaki torunu Gökhan Zeyrek ile Buca ilçesi Efeler Mahallesi'ndeki bir işletmede kumpir yedi ve daha sonra rahatsızlandı. Kusma ve ishal nedeniyle rahatsızlanan aile, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti. Tedavisi tamamlanan aile taburcu olurken Servet Polat 30 Aralık günü saat 04.00'te evinde ölü bulundu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya ilişkin soruşturma başlatırken Polat'ın gıda zehirlenmesi sonucu öldüğü belirtildi.
KRİTİK UYARILARDA BULUNDU
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, besin zehirlenmesi nedeniyle meydana gelen ölümlere dikkat çekerek "Özellikle beslenme konusunda gittiğimiz yerlerin hijyenik koşullarını kontrol etmemiz gerekiyor. Gerek personel gerek işletme hijyenine bakmak lazım. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme kayıt belgesinin bulunup bulunmadığına bakmak gerekiyor. Ayrıca işini layıkıyla yapan, yeni açılmış birçok mekan var ama bildiğimiz, tanıdığımız ve güvenebileceğimiz yerlere yönelmek de olabilir" ifadelerini kaydetti.
Toprak, hayatını kaybeden kişilerin yedikleri yiyecekleri değerlendirerek "Patatesli köfte yemeğine bakalım. Patatesten kaynaklı besin zehirlenmesi olabilir. Şöyle ki patates yıkanmadan ve elle soyulursa üzerindeki topraktan bir bulaşma olabilir. Belki işletme mayonezini belki kendi yapıyordur. Yumurtasıyla ilgili sıkıntı olabilir. Soğuk zincirde taşınması ve saklanması gereken kıymadan kaynaklı da köfteden bir bulaşı yaşanabilir ya da ürün iyi pişmemiş olabilir. Et, tavuk ve süt ürünlerinin yeteri pişirilmemesinden kaynaklı da bir bulaşı olabilir. Personel kaynaklı hijyenden eksikliği sonucu da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda gıda zehirlenmeleriyle karşılaşabiliyoruz" açıklamasında bulundu.
ÇAPRAZ BULAŞMA TEHLİKESİ
En sık karşılaşılan işletme hatasının çapraz bulaşma olduğunu ifade eden Toprak, "Genellikle çapraz bulaşma yaşanıyor. Bu nedir; pişmiş ürünün kesildiği bıçaklarla ve tahtalarda çiğ ürünlerin kesilmesi. Çiğ ürünler sonrasında pişirilmediği için çapraz bulaşmaya neden olabiliyor. Örneğin pişmiş et kesildi aynı tahta ve bıçakla yemeğin domatesi kesilebilir. Bu da çapraz bulaşmayla gıda zehirlenmesine sebep olur. Sonuç olarak ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısıyla gıda zehirlenmesi başlar. Kendiliğinden de geçebilir. Ama tükettiğimiz miktarda ağır da geçebilir. Böyle durumlarda bol miktarda su içip, hastaneye başvurmak gerekir" ifadelerini kullandı.