Naci Görür evini buraya yaptıranları uyardı: Kahin olmaya gerek yok, kurtulamazsın

Naci Görür evini buraya yaptıranları uyardı: Kahin olmaya gerek yok, kurtulamazsın
Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı etkinlikte Doğu Anadolu Fayı'nın bir levha sınırı olduğu belirtti. Bunu anlamak için "kahin" olmaya gerek olmadığını söyleyen Prof. Görür, evini levha üzerine yapanları uyararak "Gidip oraya ev yapıyorsan ve gerektiği gibi de önlemi almıyorsan bu zarardan kurtulamazsın" dedi.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Deprem riski ve önlemler hakkında yaptığı açıklamada, levha sınırına yakın bölgelerde yaşayanların daha fazla risk altında olduğunu belirterek, "Bunun için kahin olmaya gerek yok. Eğer levha sınırına yakın bir bölgede yaşıyor ve gerekli önlemleri almıyorsanız, bu zarardan kaçmanız mümkün değil." dedi.

GAZİANTEP'TEKİ LEVHALARA DİKKAT ÇEKTİ

6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde, Şehitkamil Belediyesi ve Şehitkamil Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen "Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep" programında konuşan Görür, depremlerin oluşum mekanizmasını ve geçmişteki önemli depremleri anlattı.

Prof. Dr. Görür, Gaziantep'in deprem riskine dair yaptığı değerlendirmede, şehrin Doğu Anadolu Fayı’na yakın bir konumda olduğunu ifade etti. Görür, Doğu Anadolu Fayı’nın bir levha sınırı olduğunu belirterek, “Arap levhası ve Anadolu levhası burada bir arada. Ayrıca Afrika levhası da bu bölgedeki levhalardan biri. İşte bu, depremin temel mekanizmasını oluşturur.” şeklinde konuştu.

LEVHA SINIRINA YAKINLIK VE RİSK

Prof. Dr. Naci Görür, levha sınırına yakın bölgelerin daha fazla risk taşıdığını vurguladı. Görür, "Gaziantep levha sınırında değil, ama buna çok yakın. Bu yakınlık, şehri afete belirli bir ölçüde maruz bırakıyor." dedi. Ayrıca, Gaziantep’in 6 Şubat depremlerinden etkilenen illere kıyasla daha az zarar gördüğüne dikkat çekerek, "Gaziantep diğer illere nazaran çok daha az etkilenmiştir. Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya gibi iller ise tam olarak levha sınırında yer alıyor. Gaziantep ile arada 50-100 kilometre mesafe bulunuyor." ifadelerini kullandı.

ÖNLEMLER VE RİSK YÖNETİMİ

Prof. Dr. Görür, depreme karşı yapılması gereken önlemleri de sıralayarak, "Eğer levha sınırına yakın bir bölgedeyseniz, bu bölgedeki yapılara daha dikkatli yaklaşmalı, gerekli mühendislik önlemlerini almalısınız. Aksi takdirde, büyük zararlara uğrayabilirsiniz." şeklinde uyarılarda bulundu.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi