Mülteci anlaşmasının 5 yıllık bilançosu

AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması’nın da görüşüleceği Brüksel'deki liderler zirvesi öncesinde basına yansıyan gizli bir rapor; AB Komisyonu’nun şu ana kadar Türkiye’ye yönelik sınır dışı sayılarını düşük bulduğunu ortaya koydu. AB komisyonu tarafından 'başarısızlık' olarak değerlendirilen verilere göre, Türkiye'den 30 bin kişi sınır dışı edildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu‘nun, AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye sınır dışı edilen Yunan Adaları'ndaki düzensiz göçmenlerin sayısının düşük olmasından rahatsız olduğu bildirildi. 

2021'de kimde Türkiye'ye iade edilmemiş 

Alman Welt gazetesinin,'Göç ve Mülteci Durumu' adlı bilgilerin güncel olduğu ve gizli bir raporuna dayandırdığı haberine göre, içinde bulunduğumuz 2021 yılında bugüne dek kimse Türkiye'ye iade edilmiş değil. 

AB'den 'başarısızlık' değerlendirmesi 

DW Türkçe'nin aktardığına göre raporda, Türkiye'nin 2020 yılının mart ayında koronavirüs salgını gerekçesiyle yasa dışı göçmenlerin iadesine ara verilme uygulamasına devam ettiğini ortaya koydu.

"21 Mart 2016 tarihinden bu yana, AB-Türkiye Anlaşması bağlamında 2 bin 140, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmalar neticesinde de 601 göçmen iade edilmiştir" bilgisinin paylaşıldığı rapordaki bu veriler, AB Komisyonu tarafından "başarısızlık" olarak değerlendirildi.

Türkiye'den AB'ye yaklaşık 30 bin kişi kabul edildi

AB'nin rahatsızlık duyduğu bir diğer konu ise Türkiye'nin sınır dışı etmesi gereken sayının da beklentisinin altında kalması. Rapordaki verilere göre AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye'den 29 bin 427 kişi, yasal olarak 'yeniden yerleştirme' kapsamında AB'ye alındı.

AB'ye üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla 24-25 Haziran tarihlerinde Brüksel'de yapılacak olan zirve toplantılarında, söz konusu AB-Türkiye Anlaşması'nın uzatılması bekleniyor.

6 milyar euroya ek olarak 3,5 euro ödenecek  

AB Komisyonu'u, anlaşmanın yürürlüğe girdiği Mart 2016'dan bu yana Türkiye'ye, ülkede yaşayan sığınmacıların bakımı için aktarılan 6 milyar euroya ek olarak önümüzdeki üç sene için 3,5 milyar euro daha gönderilmesini tavsiye ediyor.

Bu önerinin hayata geçirilebilmesi için Birlik ülkelerindeki ulusal hükümetler tarafından onaylanması gerekiyor.

Ne zaman imzalandı? 

Türkiye ile AB arasında 'Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması', 16 Aralık 2013'te Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde Ankara'da imzalandı. 

Anlaşmanın temel hedefi mütekabiliyet çerçevesinde, her bir tarafın diğer tarafın topraklarına giriş, topraklarında bulunma ya da ikamet etme koşullarını yerine getirmeyen kişilerin hızlı ve sistemli bir şekilde geri kabulüne ilişkin usulleri belirtiyor. 

 

Türkiye Haberleri