Maden faciasında Yener Saygın, 'arkadaşlarımı bırakmam' diyerek yeniden madene inmiş

Bartın'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden Yener Saygın'ın 6 arkadaşını kurtarıp "Arkadaşlarımı bırakmam" diyerek yeniden madene döndüğü ve hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağının eksi 300 kotunda grizu patlaması meydana geldi. Patlamada 41 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden madenciler bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Maden faciasında hayatını kaybedenlerden biri de Yener Saygın... Saygın, faciada 6 arkadaşını kurtardı. Saygın’ın 6 arkadaşını kurtarıp "Arkadaşlarımı bırakmam" diyerek yeniden madene döndüğü ortaya çıktı. Sabah’ta yer alan habere göre, gaz maskesiyle yeniden madene dönen Yener Saygın yaşamını yitirdi.

Ne olmuştu?

Bartın'ın Amasra ilçesinde cuma akşam saatlerinde kömür maden ocağında patlama meydana geldi. Patlamanın saatler sonra grizu olduğu öğrenildi. Bu sırada maden işçileri ve ekipler yer altında kalan arkadaşlarını kurtarmak için yoğun çaba sarf etti. Aileler ise korkulu bekleyişle baş başa kaldı. Yaralı kurtulan bazı işçilerin bedeninde ağır yanıklar olduğu belirtildi. Bu işçilerden 5'i İstanbul'daki Çam ve Sakura Hastanesi'ne getirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 5 işçinin durumunun ağır olduğunu 1 işçinin ise karbonmonoksit zehirlenmesi yaşadığını ancak durumunun kritik olmadığını belirtti.

Maden faciasının meydana geldiğinin öğrenilmesinin ardından ise devlet erkanı ve siyasi parti liderleri hızla Amasra'ya gitti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan burada yaptığı açıklamada 'kader' vurgusu yaptı. Erdoğan "Bizim mevcut bu tür ocaklarımızın içerisinde Amasra Kömür işletmeleri bizim şu anda en ileri imkânlara sahip olan ocak olmasına rağmen… Tabii birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil. Bizim kader planına inanmış insanlarız, kader planına inandığımız için de bunun ne dünü ne bugünü ne de yarını hiçbir zaman olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım" dedi.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, "Hiçbir kaza, kader değil ve önlenebilir. Şimdi şöyle ifade edilir: ‘Bu tür kazaların yüzde 85’i insan faktörü nedeniyle oluşur’ diye. Düzeltmek lazım. İnsan faktörüyle kuşkusuz, ama bir işletme mantığı çerçevesinde gerçekleşiyor. Bunda suç sanki işçilerdeymiş gibi bir kanaat de gelişebilir bu tip yorumlarda. Ben işçilerde bu işin binde birlik bir oranda işçilere ait olabileceğini; esas olarak işletmelere ait olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede, TTK bünyesinde 45 bin madenci çalışıyordu 1990’lı yıllarda. İnsanlar özelleştirilmesin diye bütün Zonguldak birleşti, itiraz ettiler. Bugün bu sayı 8 binlerde, burada da 400 kişi çalışıyordu Amasra İşletmesi’nde. Şimdi bir yandan madenlerdeki işçi sayısı azaltılırken, bu bölgenin işçileri, Bartın’ın, Zonguldak’ın işçileri Trakya’ya, Soma’ya, Ankara’ya yurdun değişik maden bölgelerine sürgün edilmek zorunda kaldı geçinmek için" dedi.

Türkiye Haberleri