Ege Bölgesi’ndeki keçi sütü üretimini son durumunu öğrenmek, üreticiler ve bölge halkı ile sohbet etmek için Halk TV Ege Bölge Temsilcisi Önder İnce’nin bu seferki adresi İzmir Karaburun’du.
Karaburun’da ki meralar; tarım alanı ve turizm arazisi olarak kullanılmasından kaynaklı, Kıl Keçilerin ayak izleri giderek daralıyor. Rüzgâr Enerji Santrallerine ayrılmış bölüm yüzde 72, Karaburun Jandarma Komutanlığına ait bölge ise yüzde 13’lük bölümü kaplıyor. Geriye kalan yüzde 16’lık kısmı ise yaşam alanları için kullanılıyor.
Halk TV Ege Bölge Temsilcisi Önder İnce, Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, Karaburun Parlak Köyü Muhtarı Kadriye Gültekin ve üretici Metin Denizeri ile rüzgârgülü santrallerinin meralık alanlara yaşattığı tahribatı ve Kara Kıl Keçilerini nasıl etkilediğini konuştu.
Keçi üreticiliği yok oluyor
Bölge halkının ilk başlarda yatırım amaçlı olacağını düşündükleri için rüzgârgüllerine sıcak baktıklarını ifade eden Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, ”Köyün en dibine, meraların olduğu yere yaptılar. Rüzgârgüllerinin yapım aşamasında etrafta bulunan bütün meralar ve yerler tamamen tahrip edildi. En can alıcı sorun ise Güneş Enerji Santralleri. Onlar yapıldıktan sonra ne ot ne de çalı çırpı kalacak. Ardından turizme yönelmek suretiyle arazilerin çoğu satılmaya başladı. Bu toprak yapısına uymayan zeytin ağaçları dikildi. Böylece keçi otlama alanları büyük ölçüde azalmış oldu” dedi.
Çiftçi Metin Denizeri, ”Yer olmadığı için hayvanlarımızın büyük bir kısmını satmak zorundayız” diye konuştu.
Maliyetin yükü artıyor
Bir günde 250-300 litre süt sağdığını söyleyen Metin Denizeri, “Sütün geçen yıl fiyatı 10 liraydı. Bu sene henüz açıklanmadı. Bunun peyniri de başlı başına bir iş. İki kişinin emeğini ister. Yem vermiyoruz. Kışında vermiyoruz ancak yavruladığı zaman sütü az olursa veriyoruz. Geçen seneden beri onu da kaldırdık. 400 lira bir çuval alınır mı“ ifadelerini kullandı.
Hayvanlarını otlatacak yer bulamayan Denizeri, ”Karaburun da köylülerin geçimini sağladığı keçi besiciliği son yıllarda meraların daralmasıyla birlikte hayvanların otlanması zorlaşıyor. Bu gördüğünüz ormana kırk sene ayak basmadık, yasaklandı. Zeytin ağaçları dikildiği için meralardan hiçbir şekilde faydalanmıyoruz“ diye ekledi.
'Tarım alanları azalıyor'
Yıllar içerisinde nüfusta çok belirgin bir azalma olduğunu söyleyen Karaburun Parlak Köyü Muhtarı Kadriye Gültekin, ”İnsanlar geçinemez hale geldi. Tarım alanları azaldı. Çünkü buraya rüzgârgülleri geldi. Meralar otlaklar azaltıldı. Hayvanların otladığı alanların çoğunluğu onlar için kullanıldı” dedi.