Kars'ta İstasyon Mahallesi'nde 26 Nisan'da eşini darbeden M.A. hakkında uzaklaştırma kararı verildi.
Mahkemenin kararına uymayan M.A, evine zorla girmeye çalıştığı eşini ölümle tehdit ettiği iddiasıyla İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilen M.A, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
Türkiye 94. sırada
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2019 yılı verilerine göre, kadına şiddetin yaygın olduğu ülkeler arasında Türkiye de var. Cinsiyet ayrımcılığının en fazla olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye, 129 ülkenin yer aldığı listede 26. sırada yer alıyor. OECD’ye göre, Türkiye’de 2019 yılında kadınların yüzde 38’i herhangi yakın bir partneri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldı. OECD’nin raporunda yer alan dikkat çekici bir başka detay ise, Türkiye’de bir kocanın veya partnerin belirli koşullar altında eşinin dövmesinin haklı olduğunu kabul eden kadınların oranının yüzde 13,3 olması. Türkiye bu kategoride 152 ülke arasında 94. sırada yer aldı.
Türkiye aynı zamanda OECD’ye üye ülkeler arasında kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke konumunda. OECD’ye üye 36 ülke arasında Türkiye zirvede yer alıyor. Kadına şiddetin en yaygın olduğu bir diğer OECD ülkesi ise Kolombiya oldu. Güney Amerika ülkesinde kadınların yüzde 37, 4’ü şiddete maruz kalıyor. OECD’ye üye ülkeler arasında kadına şiddetin en fazla olduğu diğer ülkeler ise şu şekilde: ABD (yüzde 35.6), Yeni Zelanda (yüzde 35), Danimarka (yüzde 32) ve Letonya (yüzde 32).
Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org
Evlenme teklifini kabul etmeyen kadını silahla rehin aldı
Amber-Depp davasında ortaya saçılanlar: Kim kime vurdu?
Erdoğan’a, 'Kadın cinayetleri ayıbı' tepkisi: Bu ‘ayıbı’ yaratan sizsiniz