Yeni Çağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, bugün yazdığı ''Bursa da gri hizmet pasaportuyla insan kaçakçılığı merkezi olmuş!..'' başlıklı yazısında, kaçakçılık ağının daha geniş bir alanda faaliyet yürüttüğünü belirtti.
29 Haziran 2019'da Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yurt dışına gitmeye hazırlanırken Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği görevlilerince şüpheli hareketleri gözlemleniyor ve ifadesi alınana Suat Alataş, verdiği ifadede elindeki gri pasaportu nasıl aldığını, kimlerin aracılık yaptığını anlatırken, sorgu boyunca çok daha farklı boyutlar ortaya çıkıyor.
Alataş, şebekenin başında olan Aydın Yiğit ve Ayhan Yiğit isimli kişilere 5 bin euro vererek gri pasaporta sahip olduğunu söylüyor. Şahıs tanıma amaçlı Alataş'a fotoğraflar gösterildiğinde ise daha karmaşık bir olay ortaya çıkıyor. Yardım ettiği iddia edilen Ayhan Yiğit'in yurt dışında olduğu ortaya çıkıyor ancak fotoğrafın ona ait olmadığı anlaşılıyor.
Ağırel, yaşanan duruma dair ''Nasıl olur demeyin. Olmuş. Bu şebeke üyeleri nüfus müdürlüğünde görev yapan bir kadın vasıtası ile istediği kişileri istediği şekilde kayıt ettirip yurt dışına çıkarabiliyorlar. Hatta öyle ki kendini istihbarat bölge başkanı olarak tanıtan ve bu şebekenin içinde de bulunan bir şahıs 'Hâkim, savcı fark etmez biz istediğimizi yaparız' diyor'' dediği yazısında, şebekenin karıştığı başka bir örnek daha verdi.
Ağırel'in köşesine taşıdığı örnekte Erzurumlu olan ve yurt dışında yaşayan bir kişi, Ayhan Yiğit'e ulaşarak Mızgın Sönmez isimli kişinin PKK ile iltisakı nedeniyle yurt dışı çıkış yasağının bulunduğunu ve bu kişinin yurt dışına çıkması gerektiğini bildirmiş. Ağırel yazıya şöyle devam etti; ''O esnada yanında bulunan sözde istihbarat sorumlusu telefonu alarak bu kişi ile sohbet edip bilgileri istiyor. Bursa adliyesinde, Erzurum adliyesinde ve İstanbul'da tanıdıkları olduğunu bu işi halledeceğini söylüyor. Yani Mızgın Sönmez isimli PKK ile iltisaklı olan yurt dışı yasağı bulunan bir kişiye dahi gri pasaport çıkartmaya çalışıyorlar. Bu durum belgelerde var. Bahse konu kişi nasıl olduğu ve kim tarafından yapıldığı net olmasa da yurt dışı yasağı olmasına rağmen Yunanistan'a kaçırılmış''
Yaşananların ardından Ayhan Yiğit emniyete gelerek ifade vermesinin ardından olayların anlaşıldığına dikkat çeken Ağırel, ''Kardeşi Ferdi Yiğit'in de Ayhan Yiğit'in kimlik bilgilerini kullanarak gri pasaport çıkarttığı ve bu belge ile yurt dışına çıktığı tespit ediliyor. Yapılan kapsamlı soruşturma neticesinde bir insan kaçırma şebe
kesi ortaya çıkarılıyor. Bu şebeke dört defa spor organizasyonu adı altında gri pasaportlar çıkarmış ve yurt dışına da bu sayede insan kaçırdığı anlaşılıyor'' dedi.