Gazetecilere yine gözaltı. Gerekçe avukat İrem Çiçek'in yenidoğan iddiasını haberleştirmek

Gazeteciler Türkiye'de bir kez daha gözaltına alındılar. Bu kez gerekçe 'yenidoğan çetesi'ne ilişkin bir iddia. Gözaltına alınanlar arasında Halktv.com.tr Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe de var.

Dinçer Gökçe 'Yenidoğan' çetesine ilişkin bir iddiayla ilgili haber sürecinde gözaltına alınan gazeteciler arasında. Avukat İrem Çiçek, Cuma günü Twitter (X) hesabından bir tweet paylaştı.

'Yenidoğan Çetesi’ soruşturmasına bakan savcının dosyadan el çektirildiğini iddia etti.

Çiçek'in iddiası birçok haber sitesinde haberleştirildi.

ADALET BAKANLIĞI YALANLAYINCA REVİZE EDİLMİŞTİ

HalkTV de avukat İrem Çiçek'in bu iddiasını Adalet Bakanlığı'na sordu. Adalet Bakanlığı'nın iddiayı yalanladığını haberleştirdi. Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe haberin revize edildiğini ve doğru olmadığını da sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Dinçer Gökçe iddianın yalanlandığını açıklamasına rağmen, iddiayı haberleştiren diğer sitelerin Yazı İşleri müdürleri ile birlikte bugün gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı soruşturmanın gerekçesini "toplumda adalet duygusunu zedelemeyi amaçladığı", devletin kurumları aşağılandı", "yanıltıcı bilgi alenen yayılarak yargıdaki kamu görevlilerine karşı iftira" suçları işlendi" diyerek duyurdu.

'ORTADA SUÇ YOK, GÖZALTI VAR'

Dün akşam evinden gözaltına alınan Dinçer Gökçe geceyi nezarethanede geçirdi. Dosyadan el çektirildiğini iddia eden avukat İrem Çiçek de soruşturmadaki isimlerden biri.

İddianın sahibi Çiçek bugün bir tweet daha attı. "Ortada suç yok ancak ifadeye çağırmak yerine gözaltı ve yakalama var" dedi.

TGC: GÖZALTI KARARI HAKSIZ VE HUKUKSUZDUR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) de konuyla ilgili bir açıklama geldi.

"Her fırsatta gazetecilerle yönelik haksız gözaltı kararlarıyla aslında toplumda adalet duygusu zedelenmektedir.

Bu iddiayla ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın savcının görevden alınmadığına yönelik açıklaması internet sitelerinde yer almıştır. Adalet Bakanlığı’nın haberleri tekzip etmesi yeterliyken gözaltı kararı, haksız ve hukuksuzdur.

'GAZETECİLERİ GÖZALTINA ALMAK İÇİN YENİ BİR FIRSAT'

Bu olayın gazetecileri gözaltına almak için yeni bir fırsat olarak kullanıldığı izlenimini doğmuştur. Meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Gazetecilik suç değildir. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik müdahalelerden vazgeçilmelidir."

Sunucu Gülşah Ekinci HalkTV'nin iddiayı araştırarak Adalet Bakanlığı kaynaklarına ulaştığını, bakanlığın iddiaları yalanlamasıyla haberin revize edildiğini anlatarak gazeteci Şükrü Küçükşahin'e neden her fırsatta gazetecilere yönelik bir gözaltı kararı uyguladığını sordu.

Küçükşahin 'Küçük bir düzeltme yapmak isterim' diyerek gazetecilerin hemen göz altına alınmadığı muhalif ise bunun hemen gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Küçükşahin konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:

'GÖZALTI OLABİLECEK BİR KONU KESİNLİKLE DEĞİL'

"Muhalif gördükleri gazeteciler varsa kendileri için en küçük tereddüte dahi gerek görmeden hemen bu yöntemlere başvuruyorlar. Onu bir kere kayda geçelim.

Gözaltı olabilecek bir konu kesinlikle değil. Ciddi bir tehdit ve tehlike oluşturacak bir haber de yok. Yanlış da olabilir. Yanlış anında düzeltilebilir. Ama bunun gözaltıyla sonuçlanmasının hiçbir ifadesi yok. Bu gerçekten medyanın haber alma özgürlüğünün ve halka haber ulaştırma özgürlüğünün sınırlanması anlamına geliyor.

'ETKİ YASASINA DÜZENLEME DAHA BÜYÜK FELAKETLER GETİRECEK'

Malum bu etki yasasıyla ilgili düzenleme daha büyük felaketler getirecek. O yasaya bir alt zemin oluşturmaya çalışıyorlar. Bu açıdan baktığımızda medya özgürlüğünden ve demokrasiden eğer Türkiye'de çok büyük zarar göreceği bir süreç işletiliyor. Ben de bir gazeteci olarak sabahtan beri bununla ilgileniyorum ama bir izahta bulunamıyorum.

Tamam hızlı hareket edildiği için yanlış da yapılmış olabilir. Ama bu yanlış yakın ya da uzak tehkile yaratacak bir haber değil o yüzden gözaltılara başvurmanın bir anlamı yok.

Türkiye Haberleri