TGC’den gazetecilere haksız gözaltılara tepki

TGC’den gazetecilere haksız gözaltılara tepki
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Yenidoğan Çetesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında bazı gazetecilerin gözaltına alınmasına sert çıktı.

TGC Yönetim Kurulu, Adalet Bakanlığı’nın haberleri yalanlamasının yeterli olduğunu vurgulayarak gazetecilere gözaltı kararlarının haksız ve hukuksuz olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Bu olayın gazetecileri gözaltına almak için yeni bir fırsat olarak kullanıldığı izlenimi doğmuştur” denildi. TGC, gazetecilik faaliyetlerinin kamu vicdanını yansıttığını ve toplumda adalet duygusunu zedeleyen durumların üstünü örtmeye yönelik haksız gözaltı kararlarının kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Ayrıca, İstanbul’da 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla birlikte hareket ederek yenidoğan hastalarını özel hastanelere sevk eden 47 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasının 18 Kasım 2024’te yapılacağı hatırlatıldı. Bu bağlamda, aralarında eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun hastanesinin de bulunduğu 10 hastanenin kapatıldığı bilgisi paylaşıldı.

Savcılığın bu haberlere yönelik “toplumda adalet duygusunu zedelemeyi amaçlamak” gibi bir iddiada bulunduğu ifade edildi.

TGC, gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaparak “Gazetecilik suç değildir. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik müdahalelerden vazgeçilmelidir” ifadesini kullandı.

TGC'den gelen açıklamanın tamamı şöyle

“İstanbul’da, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 22’si tutuklu 47 sanık hakkında dava açılmıştı. Soruşturmayla birlikte aralarında eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun hastanesinin de yer aldığı 10 hastane kapatılmıştı.

İlk duruşması 18 Kasım 2024’de yapılacak olan bu konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’in görevden alındığı iddiası haber olmuştu.

AA’nın haberine göre bu iddialar nedeniyle Halktv.com.tr Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe’nin de aralarında bulunduğu bazı haber sitelerinin sorumlu yazı işleri müdürleri gözaltına alındı. Savcılık haberle ilgili paylaşımların ‘toplumda adalet duygusunu zedelemeyi amaçladığını, yargı ve devletin diğer kurumlarını basın yayın yoluyla aşağıladığını’nı iddia etti.

'GAZETECİ HALKA VE GERÇEĞE KARŞI SORUMLUDUR'

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre

‘Gazeteci, önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Bu sorumluluk kamu otoriteleri ve işverenine olan sorumluluklarından önce gelir. Gazeteci, mağdurun, güçsüzün, yoksulun, ötekileştirilenin ve sesini duyuramayanlarınz sesi olmakla yükümlüdür.’

Gazetecilerin böyle bir nedenle gözaltına alınmasını doğru bulmuyoruz. Gazeteciler olmasa kamu vicdanını zedeleyen yenidoğan çetesinin yaptıkları bu boyutuyla kamuoyuna yansımayacaktı.

Her fırsatta gazetecilerle yönelik haksız gözaltı kararlarıyla aslında toplumda adalet duygusu zedelenmektedir.

'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR'

Bu iddiayla ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın savcının görevden alınmadığına yönelik açıklaması internet sitelerinde yer almıştır.

Adalet Bakanlığı’nın haberleri tekzip etmesi yeterliyken gözaltı kararı, haksız ve hukuksuzdur. Bu olayın gazetecileri gözaltına almak için yeni bir fırsat olarak kullanıldığı izlenimini doğmuştur.

'MESLEKTAŞLARIMIZ BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI'

Meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Gazetecilik suç değildir. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik müdahalelerden vazgeçilmelidir.”

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi