CHP lideri Kılıçdaroğlu, geçen çarşamba Düzce Belediyesi Kültür Merkezi'nde partili kadınlarla sohbet ederken, üst katta heyete ayrılan odada Başdanışmanı Erdoğan Toprak, cep telefonunun ekranından, ellerindeki son anketin sonucunu bana gösteriyordu.
Ankete göre AK Parti ile CHP arasındaki fark, yüzde 0,1'e inmiş.
AK Parti yüzde 29,3 oy alırken, CHP yüzde 29.2'ye çıkmış.
İyi Parti yüzde 13,2, HDP yüzde 10 ve MHP ise yüzde 5.8 alıyor.
CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Toprak, altılı masanın cumhurbaşkanı adayının Kılıçdaroğlu olması gerektiğini, çünkü liderinin Erdoğan'ın 7-8 puan önünde göründüğünü söyledi. "Açık ara farkla alırız" dedi. CHP olarak, altılı masaya önerecekleri tek ismin Kılıçdaroğlu olacağını vurguladı.
Kılıçdaroğlu'nun çelik çekirdeğindeki isimlerden olan Toprak'ın sözleri, CHP Genel Merkezi'ndeki eğilimi yansıtıyor. CHP'de adayın kim olacağına ilişkin tartışma kapanmış görünüyor. Kılıçdaroğlu açısından mesele, adaylığın ilanından ibaret artık.
Kılıçdaroğlu'nun adaylığı halinde size göre tablo nasıl şekillenir?
Biz anket yapmıyoruz. Ama yapılmış anketlere baktığınızda Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın çok çok önünde.
Ne kadar önünde?
7-8 puan önünde gözüküyor. Erdoğan'ın oyu 32-37 bandında. Kararsızlar dağılmadan...
Ama Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun daha şanslı olduğu iddia ediliyor?
Onların kendi fikirleridir. İki yıl önce TBMM'de "Aday olup olmayacağımı nereden biliyorsunuz?" demesinden sonra Kemal Beyde hızlı bir yükseliş başladı. Saha çalışmalarında, hızlı yükselişi görüyoruz. Bir sene önce ile bugün arasında müthiş fark göreceksiniz adaylığının kabulü konusunda. İkincisi, adaylıktan sonraki süreçte altılı masayı yönetmek zorundasınız. Çünkü altılı masadan kanun çıkaracaksınız, ortak bütçe yapacaksınız, politika belirleyeceksiniz. Adaylık noktasında çok sorun görmüyorum. Sonraki sürecin çok daha zor olacağına inanıyorum.
Aday Kılıçdaroğlu olarak netleştiğinde anketlerde tablo değişecek, diyorsunuz.
Evet, masanın kanaati Kemal Bey yönünde olduğunda farklı bir sonuç göreceksiniz. Sahada, Kemal Bey'in adaylığı konusunda bir kabul var. Bunu çok açık ara görüyoruz.
Muhalefette 'Ya kaybederse' korkusu da var.
Bu korku belli kesimler tarafından yayılıyorsa maksatlıdır. Kemal Bey'e AK Parti'den bu tip bir saldırı var. Yıpratma kampanyası var. Kemal Bey ülkenin kaynaklarıyla, SADAT'la ve vakıflarla ilgili ciddi politikalar gösterdiğinde hükümet ya da hükümetin beslediği medya bu korkuları yaymaya başlıyor.
Bu korkular sadece iktidar cephesinden değil, biliyorsunuz.
Bazı endişeleri saygıyla karşılıyorum. Ama baktığım şey rakamlar. Rakamlar Kemal Beyle (seçimin) açık ara alınacağını gösteriyor. Üç beş oyla değil, açık ara. Şu an "Erdoğan seçilmeli" diyen, yüzde 32. Diğer tarafta yüzde 68 oy var. Kararsızların tamamı bize verecek demiyorum. Yüzde 68'in bir kısmı kararsız. Yüzde 53-54'ü "Diğer adaya oy veririm" diyor. "Kemal Beye oy veririm" oranı çok yüksek.
TİP Milletvekili Ahmet Şık, Kılıçdaroğlu'nun Alevi olmasının iktidar tarafından istismar edileceğini söyledi. Bu tartışmaya dair ne söylersiniz?
Seçmenin yüzde 85'inin farklı baktığına inanıyorum. Zaten hangisini aday gösterirsek gösterelim, önyargılı bakan bir kitle olacaktır. Toplum iş, aş ve gelecekten kaygı yaşadığı için kim huzurla yönetir, kim ülkeyi selamete çıkarır, o noktadan bakıyor. Toplumun bunu (mezhep meselesini) aştığını görüyorum. Yüzde 15-18, kimi koyarsak koyalım bize oy vermeyecek. O tartışmayı yanlış buluyorum.
Kılıçdaroğlu adaylığını ne zaman ilan edecek?
Altılı masayı dağılmadan hedefe götürecek, kanunları ve bütçesini çıkaracak, o gücü seçim olmadan parlamentoya devredecek kişi, Kılıçdaroğlu'dur. "Ama ne zaman açıklarsanız?" Şimdi seçim kararı yok. Diğer aday kim? Belli değil. Diğer aday belli değilken, seçim kararı yokken, "Adayınız kim?" diye sormanın haksız olduğunu düşünüyorum. Seçim kararı aldıkları gün altılı masa adayını açıklar.
Altılı masada Kılıçdaroğlu'na dair itilaf doğar mı?
Altılı masada kriterler belirlendi. İsim belirlenmedi. Önemli olan isim değil, kriterlere kimin uyduğu.
Ama İyi Parti 'seçilebilecek aday' kriteri de getirdi.
Seçilebilirlikte sorun görmüyorum ki. Erdoğan, yüzde 50'lerden 32'lere düşmüş. Neyi baz alacağız? Masada altı lider var. Hepsi kendi partilerine ve halka karşı sorumlu insanlar. Hatır için karar vereceklerini düşünüyorsanız, hata edersiniz.
6 Kasım tarihini Kılıçdaroğlu mu söyledi?
Birkaç gündür siyasi kulislerde 6 Kasım 2022'de erken seçimin olacağı ifade ediliyor.
Bu iddia hem muhalefet hem de iktidar cephesinde konuşuluyor.
Bir kaynağım, tarihi dile getiren kişinin Kılıçdaroğlu olduğunu, CHP liderinin bu açıklamayı geçen ay Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) yaptığını iddia etti.
Dün CHP MYK üyelerini arayarak, iddianın izini sürdüm.
Aradığım ilk MYK üyesi şöyle dedi:
"Evet, benim de olduğum toplantıda '6 Kasım günü erken seçim olabilir' dedi."
İkinci MYK üyesi, açıklamayı doğruladı. Ancak MYK'da mı, yoksa özel sohbette mi söylediğini hatırlamadı.
Üçüncü MYK üyesi ise Kılıçdaroğlu'nun gün vermediğini, yalnızca "Kasımda seçim bekleyin" dediğini savundu.
Dördüncü MYK üyesi söylenenlere karşı çıktı.
"O tarihi ben söyledim" diye konuştu.
"Nasıl yani?" diye sordum.
Şunları söyledi:
"Genel başkan 'Sonbaharda seçim olabilir' deyince 6 Kasım tarihi verdim"
Beşinci MYK üyesi Kılıçdaroğlu'nun kasımdan bahsetmediğini, sadece "Sonbaharda seçim olabilir" dediğini vurguladı.
Altıncı ve yedinci MYK üyeleri böyle bir konuşmaya şahit olmadıklarını belirtti.
Kalan 10 MYK üyesini ise artık aramadım.
Kılıçdaroğlu, gerçekten 6 Kasım tarihini verdi mi, emin değilim.
Görünen o ki, CHP'liler 2022 yılı içerisinde erken seçim olacağına inanıyor.
Kılıçdaroğlu, altılı masaya göç meselesini getirdi
Altılı masa dün dördüncü kez toplandı. Gelecek Partisi'nin ev sahipliğinde yapılan bu toplantıda, daha önce kurulan dört komisyonun adı netleştirildi.
Komisyonların adları şöyle:
- Geçiş Süreci
- Seçim Güvenliği
- Kurumsal Reformlar
- Anayasal ve Yasal Reformlar
Kılıçdaroğlu, toplantıda göç ve göçmenlere ilişkin kapsamlı bir konuşma yaptı. CHP lideri altılı masanın bu meselede ortak bir görüş oluşturmasını, toplumun rahatsızlıklarını giderecek kararlar almasını, geri dönüş için tutum benimsemesini ve gerekirse komisyon kurmasını önerdi. Toplantıda, altı lider 10 temel ilkenin altına imza attı.
Altılı masanın bir ittifaka dönüşüp dönüşmeyeceğinin gelecek toplantıda ele alınması bekleniyor. Adaylık için ise seçim tarihinin açıklanması beklenecek.