Düden'de toplu martı ölümleri

Konyda'ki Düden Göleti'nde toplu martı ölümleri yaşandı. Doğa ve kuş fotoğrafçısı Fahri Tunç, kuşların anne-babalarının olmadığını ortada yalnızca yavruların kaldığını belirterek eğer bu durumun bir hastalık nedeniyle meydana geldiyse yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekti. Tunç, bu kuşların başka yerlere de göç edeceğini anımsatarak gittikleri yerde de bu hastalığı yayacaklarını vurguladı.

Göçmen kuşların dinlenme ve beslenme alanları arasında yer alan Düden Göleti’nde dün yüzlerce yetişkin ince gagalı ve karabaş türü martının öldüğü ortaya çıktı. Olayı bir arkadaşının araması sonucu öğrenerek sabah saatlerinde olay yerine giden doğa ve kuş fotoğrafçısı Fahri Tunç, Düden Gölü'nün suyunun azaldığını belirtti ve bu göletin flamingoların özellikle de Abaza Falamingoların konakladığı bir alan olduğunu söyledi.

'Anne-babaları öldü'

"Burada bir martı katliamı var, bunun sebebini bilmiyoruz" diyen Farhi Tunç, etrafta çok fazla ölü martı olduğunu ifade ederek "Bizim bu kıyıda saydığımız sadece 250 küsur civarındaydı karşı tarafta da bir sürü ceset var, oraları saymadık. Yavrular etrafta dolaşıyorlar, anne-baba yok yanlarında, onlar da ölecekler çünkü besin kaynakları yok. Anne babaları öldü çünkü. Bu martılar büyük ihtimalle bir zehirlenme sonucu öldü" dedi.

İnsanların ticari kaygılarından dolayı doğaya ne yaptığını bilmeden vahşi derecede zarar verdiğini vurgulayan Tunç, bunun farklı sonuçlarının olabileceğini belirterek ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek problemlere dikkat çekti.

'Hastalık varsa göçle başka yere taşınabilir'

Buradaki diğer kuşların da zehirlenme ihtimalleri olduğunu söyleyen Tunç, eğer öyle bir şey olduysa buradaki kuşların başka yerlere de göç edeceğini anımsatarak gittikleri yerde de bu hastalığı yayacaklarını söyledi.

Başka bir hastalıkları varsa eğer buralarda yayılacağını da vurgulayan Tunç, "Yani eğer bu kimyasal bir atıktan kaynaklıysa bu daha büyük bir tehlike. Ne söyleyeceğimi bilmiyorum, bu kadar martının ölmesi hiç normal değil. Alandaki ebeveyn martıların neredeyse tamamı ölmüş sadece yavrular kalmış. Muhtemelen bunlar başka kaynaktan beslendiler ve bu şekilde bir katliam, ölüm söz konusu oldu" dedi.

'Bu kaynaklar yavaş yavaş kuruyacak'

Bölgede yavruları besleyecek ebeveynler kalmadığı gözlemlenirken Tunç, ölümler nedeniyle şu anda yalnızca yavruların görüldüğünü belirterek manzarının içler acısı olduğunu söyledi. Sözkonusu durumun insan eliyle yapılan bir katliam olduğunu da belirten Tunç, "Anadolu’daki ince gagalı ve karabaş martıların son üreme alanı burası. Burada adacıklar vardı, bu adacıkların sularının kesilmesiyle birlikte bitirildi. Dolaysıyla çok küçük bir alan kaldı. Sular çekilmiş. Zaten Konya Ovası’nda her taraf mısır ekili. Mısır çok su çeken bir bitki. Dolayısıyla bu kaynaklar yavaş yavaş kuruyacak. Bir gün umarım bu kuşlar bizden öç almazlar" diye konuştu.

Türkiye Haberleri