'Diyarbakır, 4’üncü pikle karşı karşıya'

Diyarbakır’da aşılama oranının düşük olması nedeniyle vaka sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, “Deyim yerindeyse aşılamada dip, vaka sayılarındaki artışta ise pik yapmış durumdayız. 4’üncü pikle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, kentte 445 bin 834’ü birinci, 192 bin 997’si ise ikinci doz olmak üzere toplamda yalnızca 661 bin 178 kişi aşılandı.

En az aşılamanın yapıldığı 5'inci il 

Bir doz aşı olan yurttaşların kentteki 18 yaş ve üzeri nüfusa oranı yüzde 39’da kaldı. Diyarbakır, ülke ortalamasının (yüzde 63) çok altında kalan bu aşılama oranıyla, Türkiye’de aşılama oranının en düşük olduğu 5’inci il konumunda.  

En çok vaka görülen 5'inci il 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün paylaştığı verilere göre Diyarbakır, 10-16 Temmuz haftasında, 100 binde en çok vakanın görüldüğü 5’inci il oldu. Kentteki haftalık vaka sayısı, bir önceki haftaya göre yüzde 41 artarak, 100 binde 117,79’ye yükseldi. Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında kentin rengi kırmızıya döndü.

'Diyarbakır'da 4'üncü pikle karşı karşıyayız'  

Birgün'de yer alan habere göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, “Deyim yerindeyse aşılamada dip, vaka sayılarındaki artışta ise pik yapmış durumdayız. 4’üncü pikle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi. 

Yoğum bakımlarda önemli artış 

“Yoğun bakım ve hastaneye yatırılan hasta sayılarında önemli bir artışla karşı karşıyayız. Sadece pandemi hastanesinde, bir günde başvuru sayısının 24 saatlik zaman diliminde 600’ün üzerinde olduğunu biliyoruz. Yarısına yakının da testleri pozitif. Hastaneye, yoğun bakım ünitelerine yatırdığımız kişilerin önemli bir kısmının aşı olmamış kişilerden oluştuğunu gözlemliyoruz.”

'Aşı candır, hayat kurtarır'

Toplumda pandemi bitmiş gibi bir algı yaratıldığını belirten Yerlikaya, “Ne yazık ki pandemi bitmedi. İnsanların maske, mesafe, hijyen gibi kurallara uyma noktasında birtakım eksikliklerini gözlemliyoruz” dedi. Pandemiyle mücadelede en önemli aracın aşı olduğunu vurgulayan Dr. Yerlikaya, “Aşı candır, hayat kurtarır. Aşı olmak toplumsal sorumluluğumuzdur. Topluma bir kez daha çağrı yapıyoruz: Aşı olun. Yoksa şu anki hızla, geçmiş dönemlerde olduğu gibi pandemide bedel ödemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Türkiye Haberleri