İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, CNN Türk’ün İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan'ın bağlantı talebini reddettiğini duyurdu.
İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, CNN Türk'te Semiha Şahin'in sunduğu CNN Türk Masası programında CHP yönetimindeki İBB'yi hedef aldı. CNN Türk yönetimi de İBB'nin Tevfik Göksu'nun iddialarına yanıt vermesine izin vermedi.
CNN Türk'ün açıklama yapmasına izin vermediği İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan konuştu.
Utku Cihan: Düzeltme amacıyla bağlanmak istedim
Gerçek Gündem'den Ozan Buz'un haberine göre, CNN Türk'e bağlanma isteğinin siyasi karşılık vermek anlamında olmadığını belirten İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, "Söylenen bazı tarihler ve rakamlar doğru değildi düzeltme amacıyla bağlanmak istedim. Siyasi bir karşılık anlamında ya da tartışmaya girmek anlamında bağlanma talebinde bulunmadık" dedi.
İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan'ın yaptığı açıklamalar şöyle:
"UKOME'deki üye sayılarının değişmesi İstanbul'un sınırlarının değişmesiyle oldu" dendi. 19 Şubat 2020'deki doğrudan UKOME yönetimindeki değişiklikle yapıldı. Ve sadece tek bir madde değişti. O da UKOME'deki üye sayılarını değiştiren madde idi.
"UKOME Yönetmeliği seçim sonrası değiştirildi"
Ve eklenen kurumlar örneğin Milli Eğitim Müdürlüğü idi. Aslında 20 yıldır kullandığımız UKOME Yönetmeliği seçim sonrasında değiştirildi. Ve uzun zamandır Milli Eğitim Müdürlüğü de İstanbul'da var. Sınırların değişikliği ile bir ilgisi yok. Aynı zamanda Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizzmetler Bakanlığı... Bunlar zaten çok uzun zamandır İstanbul'da olan kurumlardır. Dolayısıyla sınırların gelişmesiyle ilgisi olmayan temsilciler eklenmiş oldu.
Hüseyin Murat Çelik'in İTÜ Raporu
2. madde İTÜ raporundan bahsedildi. O İTÜ raporunu yazan hoca ile TGRT'de canlı yayına katıldık, hazırlayan hoca Hüseyin Murat Çelik. "Bu rapordan taksi ihtiyacı vardır ya da yoktur sonucu çıkartılamaz" dedi. Dolayısıyla o rapor aslında sadece mevcut taksi sisteminin düzenlenmesi ile ilgili bir rapor. Bizden önceki dönemde İBB tarafından 2016 yılında hazırlanan raporda, 2023 yılında İstanbul'da 23 bin taksiye ihtiyaç olduğu açıkça belirtilmiş durumda. Sonraki İTÜ raporunda yine aynı şekilde taksi ihtiyacı olduğu belirtilmiş durumdadır. Ortada "taksi ihtiyacı yoktur" diyen bir rapor yok! Ancak "taksi ihtiyacı vardır" diyen 3 rapor var.
"Bizden önce 4 bin takside kamera vardı şimdi 15 takside"
3. madde "Mevcut taksilerle ilgili düzenleme yapın" dendi. Biz daha geçen hafta tanıtımını yaptığımız Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi ile İstanbul'da taksiler ile birlikte tüm toplu ulaşım araçlarını denetliyoruz ve yönetiyoruz. Bizden önceki dönemde 4 bin tane takside kamera vardı. Şu anda 15 bin takside kamera sistemimiz var. 7 bin tane minibüste ve taksi dolmuştu yine kamera sistemlerimiz var. Dolayısıyla hem denetimi, hem yönetimi hem de gerekli iyileştirmeleri yapıyoruz.
Taksi çağırma uygulaması
Diğer bir madde ise "taksi çağırma uygulaması" 2014 yılında başlamış bir sistemdi. Ancak tamamlanamamıştı. Biz şu anda bu uygulamayı bütün takscilerin hizmetine sunmuş durumdayız. Şu anda İstanbul'da İBB'nin çok iyi durumda çalışır İTAKSİ uygulaması var. Sadece İTAKSİ uygulaması değil, başka uygulamalarında hayata geçmesi için, sadece bize bağımlı kalmamaları için meclise bu yılın şubat ayında bir teklif göndermiştik. O teklif 6 ay mecliste bekletildi. Geçtiğimiz ay meclisten geçti.
Artık İstanbul'da isteyen taksici istediği uygulama ile çalışabilecek durumda. Dolayısıyla şu anda İstanbul'da hem İBB'nin hem de diğer taksi uygulamaları kullanılabilir durumda.
İstanbul'un trafik sorunu
Son olarak şunu söylemek istiyorum; İstanbul'daki şu anki trafik sorunları ve sıkışıklığı şimdiye kadar uygulanan yanlış ulaşım politikaları nedeniyle ortaya çıkmıştır. Yeni taksilerin sisteme eklenmesiyle birlikte trafik sıkışıklığı olacağını söylemek, bu yanlış ulaşım politikalarının devamı niteliğindedir.
"5 bin taksi en az 35 bin özel aracı trafikten çekmek anlamına gelir"
Çünkü her bir adet taksi, aslında trafikten 7 adet özel otomobili dışarı çıkartmak anlamına gelir. İstanbul'da insanlar taksi bulamadıkları için özel araçlarıyla gidecekleri yere gitmeye çalışıyorlar. Otopark yeri aramak zorunda kalıyor, zaman kaybediyorlar. Dolasıyla İstanbul trafiğine 5 bin adet taksi sokmak aslında en az 35 bin özel aracı trafikten çekmek anlamına gelir"
İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan CNN Türk'e tepki
İBB Sözcüsü Murat Ongun'un CNN Türk'e tepki gösterdiği açıklaması ise şöyleydi:
“CNN Türk’te İstanbul’un muhalefet partisinin yalan beyanlarına karşı Ulaşım Daire Başkanımızın yayına telefonla bağlantı talebi kabul edilmemiştir. Kamuoyunun bilgisine”
Tevfik Göksu Cnn Türk yayınında ne dedi?
AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, CNN Türk yayınında ne demişti?
AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu'nun İBB'yi taksi tartışması üzerinden hedef alan açıklamaları şöyleydi:
“İstanbul’da bir taksi sorunu var mı? Bir kısmı var diyor bir kısmı yok. Çözüm ne? İstanbul’da 18 bin taksi var. 18 taksi ile ilgili farklı farklı problemler var diyebilirsiniz. Bir taksi bir günde 443 km yapıyor. 443 km yapan taksi taksimetreye açtığı yüzde 39, gerisi boşa gidiyor. Bunun yüzde 39’u sadece verimli geçiyor.
Yüzde 39 verimlilikle çalışıyor bu yüzde 40’a çıkarsak 316 taksi ilave 45’e çıkarsak 2500 taksi ilavesi yüzde 65’e çıkarsak 11 bin 186 taksi ilave oluyor yani bu verimliliği artırınca bir taraftan taksi ve İstanbullu rahatlıyor. Bu çözüm ile ilgili İBB’nin bir adım attığını gördünüz mü? Taksi meselesinin iyileştirilmesiyle ilgili İBB’nin bir adım attığını gördünüz mü? Çok basit bir şey var. Bir yazılım yapacaklar. İBB ekonomik olarak batıyor. Onun derdi plaka satmak.
Gelir gelmez akıllı kent müdürlüğünü kapattılar. O klasörler 200 küsur projenin hepsini çöpe attılar. Taksi meselesiyle ilgili bir çözüm üreteceksiniz taksi için el kaldırmak değil imza atmak. UKOME çıktı imza bekliyor”