Cindoruk: Bu bir rejim krizi

TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye'de bugün yaşananlara ilişkin değerlendirmesinde, "Biz rejim krizi yaşıyoruz. Bugünkü kriz bence sadece ekonomik değil bir rejim krizi yaşıyoruz" diye konuştu.

TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Halk TV'de Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nin konuğu oldu. Cindoruk, Türkiye'de bugün yaşananlara ilişkin değerlendirmesinde, "Biz rejim krizi yaşıyoruz. Bugünkü kriz bence sadece ekonomik değil bir rejim krizi yaşıyoruz. Türkiye'nin kuruluşu 1920 tarihinde oldu. İki anayasa yaptı Türk halkı. 30 tane kongre yaptıktan sonra TBMM toplandı. Türkiye'yi Millet Meclis'i kurmuştur. Türkiye haritası Meclis tarafından çizilmiştir. Bu devlet Meclis devletidir. Meclis önce kuruldu, sonra devlet kuruldu. Bugünkü sıkıntı parlamenter sistemden vazgeçilmesinden doğuyor." diye konuştu.

Cindoruk, Prof. İzzet Özgenç’in “Ağır ekonomik bunalım nedeniyle OHAL gelebilir” iddiasına ilişkin ise, şöyle dedi:

"Benim gördüğüm İzzet Hoca bir korunma kanunu söylüyor. Geçmişte Milli Korunma Kanunu vardı, ekonomik bunalımlar ortaya çıktığı zaman. Sert bir kanundur. Bir başka kanun vardır Türk Lirası'nı Koruma Kanunu o kanunla da Türk Lirası'nın değeri korunmak istenir.

İzzet Hoca'nın söylediği sadece bir tatbikat örneği ortaya koymuştur. O tatbikatın bugün yapılması bence mümkün değildir. Aradan geçen 60-70 sene içerisinde dünyanın bütün değerleri, ekonomik varlıkları değişmiştir. Ben bunu bir korkutma örneği olarak değil bir yanılgı olarak görüyorum. Zaten bugün düzelttiğini memnuniyetle gördüm. "

'Biz rejim krizi yaşıyoruz'

"Türkiye bugün ne yaşıyor?" sorusuna da yanıt veren Cindoruk şunları söyledi:

Biz rejim krizi yaşıyoruz. Bugünkü kriz bence sadece ekonomik değil bir rejim krizi yaşıyoruz. Türkiye'nin kuruluşu 1920 tarihinde oldu. İki anayasa yaptı Türk halkı. 30 tane kongre yaptıktan sonra TBMM toplandı. Türkiye'yi Millet Meclis'i kurmuştur. Türkiye haritası Meclis tarafından çizilmiştir. Bu devlet Meclis devletidir. Meclis önce kuruldu, sonra devlet kuruldu. Bugünkü sıkıntı parlamenter sistemden vazgeçilmesinden doğuyor. Kanun hakimiyetine dayalı Türkiye Cumhuriyeti bugün kararname hakimiyetine dayalı bir devlet haline geldi. Sabah ya da akşam Cumhurbaşkanının çıkardığı kararnameler kanunların değerini yitirtiyor. En çarpıcı örnek Merkez Bankası örneği.

'Tek adam rejimine dönüşün sancılarını yaşıyoruz'

Türkiye Cumhuriyeti çok kuvvetli ve güçlü bir devlet. İçteki ve dıştaki düşmanlarımıza rağmen sağlam durdu. Ben Türkiye Cumhuriyeti'ne devlet krizini yakıştırmıyorum ama rejim krizi var. Parlamenter rejimden, tek adam rejimine dönüşün sancılarını yaşıyoruz.

Türkiye Haberleri