Interpol tarafından kırmızı bülten ile aranan ve Türkiye’deki canlı bomba saldırılarından sorumlu tutulan IŞİD’in sınır emiri İlhami Balı’nın, 25 Temmuz 2016 tarihinde Konya'daki Cihanbeyli Devlet Hastanesi’nde tedavi gördüğü ortaya çıktı. CHP konuyu Meclis gündemine taşıdı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; aylarca randevu alamazken ve bazen hiçbir şekilde tedavi edilemezken IŞİD mensuplarının ayrıcalığı nedir? Kaç IŞİD, DAEŞ ve başka terör örgütü mensubunu tedavi ettiniz?" diye sordu.
Soru önergesinde, 5 Haziran HDP Diyarbakır mitingi, 20 Temmuz Suruç, 10 Ekim Ankara Gar bombalı saldırılarının kritik ismi olan IŞİD’in emiri İlhami Balı'nın, arandığı dönemde Konya Cihanbeyli Devlet Hastanesi’nde tedavi gördüğünün belirtildiğini ifade eden Antmen “Suruç katliamına ilişkin Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren dava dosyasına; İhami Balı’nın tedavi gördüğüne ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği resmi yazı girmiştir. Yazıda IŞİD mensubu İlhami Balı’nın Adana Sarıçam’da 31 Nolu Aile Hekimliği’ne kayıtlı olduğu ve muayene kaydı bulunduğu belirtilmiştir” dedi.
Halen yakalanamayan İlhami Balı hakkındaki kırmızı bültenle arama kaydının kaldırılmadığını söyleyen CHP’li vekil “Geçtiğimiz yıllarda bazı IŞİD ve DAEŞ terör örgütü üyelerinin Türkiye’de tedavi edildiği ve hatta kamuya bağlı bazı misafirhanelerde konakladığı ortaya çıkmıştı” ifadelerini kullandı.
Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;
Interpol tarafından kırmızı bülten ile aranan ve Türkiye’deki canlı bomba saldırılarından sorumlu tutulan IŞİD’in sınır emiri İlhami Balı’nın başvurusu ve tedavisi esnasında emniyet güçlerine haber verilmiş midir? Verildiyse kırmızı bültenle aranan IŞİD mensubu bir isim nasıl oluyor da Türkiye’de tedavi görüp yakalanmadan hastaneden ayrılabiliyor?
Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; Türkiye’de kırmızı bültenle aranan veya aranmayan kaç IŞİD, DAEŞ ve başka terör örgütü mensubu ya da mensupları tedavi edilmiştir? Bunlar hangi illerde ve hangi sağlık kuruluşlarında tedavi olmuşlardır? Bu kişiler kimlerdir ve akıbetleri nedir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; aylarca randevu alamazken ve bazen hiçbir şekilde tedavi edilemezken IŞİD mensuplarının ayrıcalığı nedir?