Cafer Mahiroğlu: Gazetenin kaptan köşkü Aykut Küçükkaya’ya emanet

‘Halk TV ailesi daha da büyüyor’ diyerek basılı gazeteyi duyuran Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, Twitter hesabından yaptığı yeni paylaşımda Genel Yayın Yönetmeliği koltuğuna Aykut Küçükkaya’nın oturacağını duyurdu.

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, demokrasi, özgürlük ve insan hakları mücadelesine daha güçlü omuz vermek için günlük basılı gazete çıkarma kararını duyurmuştu.

Mahiroğlu, bugün yaptığı paylaşımda ise Halk TV Medya Grubu çatısı altında çıkacak gazetenin Aykut Küçükkaya yönetiminde okurla buluşacağını açıkladı.

Ruhunu Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Uğur Mumculardan alacak olan gazetenin ete kemiğe büründüğünü ifade eden Mahiroğlu, "Kaptan köşkü de İlhan Selçuk'un öğrencisi Aykut Küçükkaya 'ya emanet, Aykut da sizlere" dedi. Mahiroğlu'nun paylaşımı şöyle:

Aykut Küçükkaya: Daima haberin peşinde koşacağız

Twitter hesabından Mahiroğlu'nun paylaşımını alıntılayan Küçükkaya da daima haberin ve gerçeğin peşinden koşacaklarını belirtti. "Gerekirse kalemimizi kıracağız ama asla satmayacağız!" diyen Küçükkaya, "Yolumuz açık olsun" dedi.

Aykut Küçükkaya kimdir?

Ödüllerle, kitaplarla geçen 28 yıl...

Aykut Küçükkaya 16 Ocak 1973'te Zonguldak'ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak'ta tamamladı. 1994'te İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü bitirdi. Aynı yıl Cumhuriyet'te "gece muhabiri" olarak çalışmaya başladı.

Cumhuriyet’te yaptığı özel haber ve araştırmalarıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, Milliyet Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, TGC Çetin Emeç Gazetecilik Ödülü, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Nezih Demirkent Gazetecilik Ödülü, TGC Yılın Başarılı Gazetecisi Ödülü ve ÇGD Yılın Haber Ödülü'nün de aralarında bulunduğu 16 gazetecilik ödülüne layık görüldü. Bombalı-silahlı suikastlerle katledilen Türk Basını’nın simge isimleri Abdi İpekçi, Çetin Emeç ve Uğur Mumcu adına verilen gazetecilik ödüllerinin tamamına layık görülen tek gazetecidir.

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nce "2018 Şeffaflık Ödülü"ne layık görüldü. Küçükkaya'nın çeyrek yüzyıllık gazetecilik yaşamına atıf yapan Uluslararası Şeffaflık Derneği, ödül gerekçesini kamuoyuna, "Medya dalında ödüle, kamu kaynaklarının halkın yararına kullanılması mücadelesinin vazgeçilmez bir paydaşı olan araştırmacı gazeteciliğe dair çok değerli çalışmaları, uzun yıllar boyunca ve oldukça zor koşullarda üreten Aykut Küçükkaya değer görüldü. Yolsuzlukları araştırdığı haber dosyalarını da içeren Rüşvetin Deşifresi (2014), Şef:Yimpaş'la Kurulan Para Diktatörlüğü (2007), Yüzyılın Yolsuzluk Oyunu (2009) AKP'li Belediyelerde Neler Olmuş Neler (2014) başlıklı kitaplarına, 2018 yılında "The Ortak: "Hepiniz Oradaydınız" Belgeseli kitabını da ekleyen Küçükkaya; bürokrasi, siyaset ve iş dünyasının seçkinleri arasındaki usulsüz ilişkileri yansıtarak kamu kaynaklarının şeffaflık, hesap verilebilirlik, sosyal eşitlik, adalet ilkeleri doğrultusunda ve kamu yararına kullanılması için toplumsal farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasına 25 yıllık gazetecilik yaşamı boyunca çok değerli bir katkı sunmuştur" açıklamasıyla duyurdu. En son Kültür Üniversitesi öğrencileri tarafından "2019-Yılın Genel Yayın Yönetmeni" seçildi.

Türkiye’de yaşanan yolsuzluklar üzerine yayımlanmış altı araştırma kitabı bulunuyor. 2002’de yayımlanan ilk kitabı Alnından Vururlar, Türkiye’de yolsuzluklar tarihinin en önemli dönemeçlerinden biri olarak gösterilen Beyaz Enerji Operasyonu’nda “düğmeye basan isim” olarak bilinen Kurmay Albay Aziz Ergen’in kaleme aldığı anı kitabında birinci kaynak kitap olarak gösterildi. Küçükkaya, yolsuzluk operasyonunun yargı ayağındaki en önemli isim olan Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk’ın anılarını kaleme aldığı “İmralı’da Öcalan’a Soruldu” adlı kitabın editörlüğünü üstlendi. Gezi Direnişi isimli eseri Prof. Emre Kongar’la birlikte kaleme aldı. Bu kitap PEN Türkiye tarafından 2013 yılının Temmuz’un da “Ayın Kitabı” seçildi. İslami holdingler ve yeşil sermaye alanında Türkiye’deki en uzman isimlerden birisi olan Küçükkaya, kamuoyunun yıllarca yakından takip ettiği Deniz Feneri skandalını haberleriyle ortaya çıkardı, kitaplaştırdı.

Küçükkaya, muhabirliğinin yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi’nde 10 yıl editöryal yöneticilik yaptı. 2 yıl boyunca Cumhuriyet'in Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü'nü üstlendi. İki yıl Haber Müdürü olarak Haber Merkezi'ni yönetti. 2016 yılında gazetenin Haber Koordinatörlüğü’nü üstlendi. 7 Eylül 2018 tarihinde Cumhuriyet'in Genel Yayın Yönetmeni oldu. Küçükkaya bu görevi 3.5 yıl sürdürdü. Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmenliği sırasında www.cumhuriyet.com.tr haber internet sitesinin de GYY'liğini üstlendi; hem gazetenin hem Cumhuriyet Kitapları'nın Yayın Kurulu'nda yer aldı. 8 meslektaşının işten atılması üzerine 3 Aralık 2021 tarihinde Genel Yayın Yönetmenliği'nden, gazetedeki tüm görevlerinden istifa ederek Cumhuriyet'ten ayrıldı. Le Monde diplomatique Türkçe'yi kurdu; aylık gazetenin kurucu Genel Yayın Yönetmenliği'ni yaptı.

Küçükkaya, Halk TV Medya Grubu çatısı altında Türk basınına yeni soluk getirecek günlük basılı gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenecek. Küçükkaya evli ve bir çocuk sahibidir.

Türkiye Haberleri