Cemevlerine yönelik provokatif saldırıların hemen ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ankara'daki Hüseyin Gazi Cemevi'ne yaptığı ziyaret tartışmalara neden oldu. Erdoğan'ın ziyaretinden basına yansıyan görüntülerde Alevi geleneklerinin Erdoğan'ın ziyareti için esnetildiği dikkat çekti.
Erdoğan'ın gelişine hazırlık için bir hafta önceden AKP'li belediyeler ve il yöneticilerinin Hüseyin Gazi Cemevi'nde ziyaretler yaptığı öğrenildi. Cemevinde bu süreçte tadilat yapıldığı ve ibadet alanının dizaynının değiştirildiği ortaya çıktı. Tadilat çalışmalarının Mamak Belediyesi'nin desteğiyle yürütüldüğü öğrenildi.
Yeni düzenlemede Atatürk, Hz. Ali ve Hacı Bektaş-ı Veli portrelerinin Erdoğan'ın oturtulduğu bölümün arkasından yan duvara kaydırıldığı görüldü. Bu görüntüler sonrası tepkiler yükseldi.
Daha önce de Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı’nın Başkanı Mehmet Ali Ayyıldız'ın tutumuna ilişkin açıklama yaparak, "Bilgimiz dışında, dayatmacı bir ziyaret kabul edilemez" diyen yönetim kurulu, Erdoğan'ın ziyareti sonrası harekete geçti. Hüseyin Gazi Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Aslan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda cemevinde Erdoğan'ın ziyareti öncesi kaldırılan portreleri yerine astıklarını söyledi. Aslan, paylaşımında "Yönetim kurulumuz gerekli işlemleri yapmaktadır. Tablolarımız yerlerine asılıyor. Cemevimiz eski haline dönüyor" ifadelerine yer verdi.
Mahmut Aslan ne demişti?
Ziyarete ilişkin konuşan Hüseyin Gazi Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Aslan, iki aydır cemevinin Mamak Belediyesi tarafından tadilata alındığını aktardı ve şunları söylemişti:
“Atatürk, Hacı Bektaş ve Hz. Ali’nin portreleri vardı. Tayyip Erdoğan’ın oturduğu postun arkasında büyük bir Hacı Bektaş posteri ve geyik başı vardı. Şu an onların birkaç tanesi sol tarafa alınmış. Bir, iki tanesinin de tadilat nedeniyle kaldırıldığı söyleniyor. Şöyle bir şey var. Bu cemevi görüntüsü bizi rahatsız ediyor. Bu akşam arkadaşlarımız ile oraya gidip eski haline getireceğiz. Çünkü bizim cemevlerimizde Hacı Bektaşsız, Hz. Alisiz ve Atatürksüz bir görüntü olamaz. Bunu hiçbir Alevi toplumu da kabul etmez.”
Ziyarete kimlerin nasıl katıldığını da anlatan Aslan, şöyle konuştu:
“Önce herkesin GBT’si alınmış. Kimlik kontrolü ile listeye bakarak içeriye almışlar. AKP’li bakanlar ve milletvekilleri, cemevinin içinde çeşitli yerlere oturmuşlar. AKP’ye yakın bir dede dua okumuş. Tayyip Erdoğan geldiği zaman herkes ayağa kalkmış. Tayyip Erdoğan, gidip posta oturmuş. Bunlar Alevi ritüellerine aykırı şeyler. Kadın TRT sanatçıları mersiye okumuş. Mersiye sonrası Tayyip Erdoğan, mikrofonu eline alıp Ehlibeyt, İslam, Hz. Ali üstüne konuşmalar yapmış.
Onun dışında, kendi deyimleriyle oruç açmışlar. Oruçlarını açıp, türbeye geçip, dua edip ayrılmışlar. Bir tane Alevi sorunu hakkında konuşma olmamış.
Katılım sayısında da bir bilgimiz yok. Vakıftan dört kişinin katıldığını biliyoruz. Çünkü katılımcı listesinin Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapıldığı söyleniyor.”
'Aleviliğe aykırı uygulama'
Aslan, Alevi inancına göre ibadeti yöneten dedenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oturduğu posta oturması gerektiğine dikkat çekerek, “Alevi inancı gereği postun olduğu yere dede dışında kimse oturmaz. Dedenin yanına da zakirler ya da aşıklar oturur. Zaten içeri biri geldiği zaman ayağa kalkmadan başlayan, Aleviliğe aykırı birçok uygulama söz konusu. O fotoğraflardan tutun da posta oturmaya kadar” dedi.