Landgeist, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerini kullanarak Avrupa ülkelerinin yıllık, et ve deniz mahsulü tüketimi haritasını çıkardı.
Türkiye en alt sırada
Avrupa'da et tüketimi, kıtanın çoğu yerinde oldukça yüksekken, Arnavutluk, Moldova, Kuzey Makedonya, Türkiye ve Bosna'nın açık ara farkla çok düşük olması dikkat çekiyor. FAO'nun verilerine göre oluşturulan haritaya göre bu ülkelerde yıllık kişi başı 39 kilogram et tüketimi yapılıyor.
Balık tüketiminde de en gerideyiz
Avrupa ülkelerinin balık tüketimi haritasına göre, karayla çevrili ülkelerin kıyı ülkelerinden çok daha deniz mahsulü tüketmesi az tüketmesi şaşırtıcı değil fakat dikkat çekici. FAO'nun verilerine göre oluşturulan haritada, yılda kişi başı 92 kg ile İzlanda halkı diğer tüm ülkelerden çok daha fazla deniz ürünü tüketiyor. İzlanda halkı sadece Avrupa'da değil, tüm dünyada en büyük deniz ürünleri tüketicisidir.
Türkiye'de kişi başı 5 kg balık tüketiliyor
İzlanda'nın deniz mahsulleri tüketimi karşısında; Norveç, Portekiz ve İspanya'da deniz ürünleri yüksek olarak görülmemesine rağmen, bu 3 ülke çok büyük miktarda deniz ürünü tüketiyor ve halen dünya çapında dünyanın en büyük deniz ürünleri tüketicilerinden. Norveç ve Portekiz dünyada ilk 10'a, İspanya ise ilk 20'ye giriyor. Türkiye ise yılda kişi başına düşen 5 kilogramlık deniz mahsulü tüketimi ile en alt sıralarda yer alıyor.
Obezitede birinciyiz
FAO'nun 2018 verilerine göre Türkiye'de et tüketimi yıllık kişi başı 39 kilogram, balık tüketimi yıllık kişi başı 5 kilogram seviyelerinde iken, yüksek obezite oranında da Türkiye açıkça ayrışıyor.
Et ve balık tüketiminin düşük olduğu ülkemizde obezitenin yüksekliği ise başta çocuklar olmak üzere toplumda tüketilen endüstriyel ürünlerin etkisini, hareketsizlik ve dengesiz beslenmeyi gösteriyor.
Görseller: Landgeist