3. doz aşı uygulaması başladı

Covid-19 mücadele kapsamında sağlık çalışanları başta olmak üzere 50 yaş ve üzerindekilere 3. doz aşı uygulanmasına başlandı.

EdirneKırklareli ve Tekirdağ'da randevularını alarak sağlık kuruluşlarına giden vatandaşlar, hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde aşılarını oluyor.

Vatandaşlar, aşılama merkezinde zaman zaman yoğunluk oluşturuyor.

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Sevgi Özyüksel yaptığı açıklamada, üçüncü doz aşı hakkının tanınmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Hakkın tanınmasıyla hemen aşısını olduğunu ifade eden Özyüksel, "Üçüncü dozun çıkması çok güzel bir şey bunu bekliyorduk zaten. Çünkü artık yaz aylarına geldik ve yorulduk. Şimdi daha güvenli hissediyorum" diye konuştu.

Vatandaşlardan İlke Karaçam ise 3. doz aşı ile artık daha güvende hissettiğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasının ardından hemen randevusunu aldığını dile getiren Karaçam, tüm aşı uygulamalarına rağmen maske ve mesafe kurallarının ihlal edilmemesi gerektiğini belirterek "Çünkü her gün gelişen varyantlar bu işi biraz daha zor noktaya getiriyor gibi görünüyor. Onun için buna dikkat etmek gerekecek. Allah sağlık çalışanlarına kolaylık versin. Çok zor işleri. Gerçekten alkışlanacak hizmeti yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Aşı uygulanan sağlık çalışanı Esra Kaplan da herkesi aşı olmaya davet etti.

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesinde aşısını olan 65 yaşındaki Necati Kor da fedakar sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, toplumal bağışıklık için herkesi aşılanmaya çağırdı.

Hemşire Yeliz Parti de toplumsal bağışıklığın önemine vurgu yaparak, vatandaşları aşı olmaya davet etti.

Aşılamanın başladığı tarihten bugüne kadar Edirne'de 365 bin 42, Kırklareli'nde 311 bin 15, Tekirdağ'da ise 739 bin 864 doz aşı yapıldı.

Ankara

Sağlık çalışanları ile 50 yaş üstü vatandaşlar, Ankara Şehir Hastanesine gelen vatandaşlar Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesinde üçüncü doz aşılarını yaptırdı.

Üçüncü doz aşısını yaptıran sağlık çalışanı Selin Gür, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşları aşı olmaya davet etti.

Uzman Doktor Okan Aytekin de yaptırdığı ilk iki dozun ardından herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığını ve Sağlık Bakanlığı ile alanında uzman doktorların önerileriyle üçüncü doz aşıyı yaptırdığını söyledi.

Ömer Çoruk (82) ise üçüncü doz aşısını yaptırdığını belirterek, "Bu yaştaki adama sorun yaşatmadıysa hiç kimseye yaşatmaz. Benim için güzel oldu. Herkesin olmasını isterim" ifadesini kullandı.

İstanbul

İstanbul'da, sisteme tanımlanan 50 yaş ve üzerindekiler ile sağlık çalışanları, randevu oluşturdukları sağlık kuruluşlarında üçüncü doz aşılarını olmaya başladı.

Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nin bağlı bulunduğu Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, "hatırlatma" dozu olarak da adlandırılan 3. doz aşı uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yiyit, şu an Türkiye'de "Alfa" ismiyle bilinen İngiliz varyantının hakim olduğunu, bu varyanta tek doz "mRNA" aşısının yeterli geldiğinin bilindiğini, kalıcı ve uzun bir bağışıklık için de bu aşıda 2 doz arası sürenin uzatıldığını belirtti.

İnaktif aşıda 2 dozun koruyacağına inanılan bir yolda ilerlendiğini, dünyada "Delta" varyantının yayılmaya başlamasıyla kendilerinin de buna göre konumlandıklarını anlatan Yiyit, şöyle devam etti:

"İki doz olanların çok uzun süresi geçti. Artık koruyuculuklarının düştüğüne kanaat getirmeye başladık. İlk başta sağlık çalışanları ve ileri yaş grubu aşı olmuştu. Şimdi onların 3. dozlarına hak verdik. 'mRNA ya da inaktif aşı mı?' Kendi tercihlerine bırakıyoruz. Çünkü biliyoruz ki özellikle hatırlatma dozlarında aşının değiştirilmesinin immün sisteme ciddi katkısı olabiliyor. Burada tartışılacak ya da soru işareti olacak bir durum söz konusu değil. Diğer konu da ilk başta herkesin hızlıca ilk dozunu yapma hedefimiz vardı. Çünkü mRNA aşılarının özellikle ilk dozdan sonra iyi koruyuculuk yaptığını biliyorduk. O yüzden de süreyi biraz açmıştık. Şimdi delta varyantı mevzubahis olduğu için en az 2 doz mRNA aşısı ya da 3 doz inaktif virüs aşısıyla hazır hale gelmemiz lazım. O yüzden süreyi tekrar kısalttık. Artık 2. dozlar 4 hafta sonra yapılacak."

Üçüncü doz aşısını olan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Selda Karakadıoğlu ise, aşının gerekli olduğunu belirterek, heyecanla bugünü beklediğini dile getirdi.

Karakadıoğlu, hemen randevu alarak 3. doz aşısını olmaya geldiğini dile getirerek, "Özellikle delta varyantına karşı koruyucu olacağı öngörüyoruz. O yüzden herkesin yaptırmasını öneriyoruz" dedi.

İzmir

Kent genelinde 3. doz aşı randevularını alan 50 yaş ve üzerindeki vatandaşlar ile sağlık çalışanları, aşı merkezlerinin yolunu tuttu. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki 4 bin sağlık çalışanı ve randevularını alarak gelen vatandaşlar, aşı polikliniğinin önünde yoğunluk oluşturdu.

Hastanenin acil servisinde görevli Dr. Sercan Özlü, Covid-19 salgını boyunca mesaisine ara vermeden devam ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının yürüttüğü aşılama programı kapsamında daha önce 2 doz aşı olduğunu belirten Özlü, "Bugün 3. aşımızı da olduk. İnşallah bu süreci bir an önce atlatırız. Sırası gelen kişiler mutlaka aşılarını olmalı. Bu süreçte aşılanmak çok önemli" dedi.

Trabzon

Trabzon'da, Covid-19 mücadele kapsamında sağlık çalışanları başta olmak üzere 50 yaş ve üzerindekilere 3. doz aşı uygulanmasına başlandı. 

Ortahisar ilçesindeki Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde, randevularını alarak gelen vatandaşlar ve sağlık personeli aşılarını oluyor. Aşı odalarının önünde zaman zaman yoğunluk oluştuğu gözlendi. İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, üçüncü doz aşı hakkının tanınmasından dolayı teşekkür etti.

AA

 

Türkiye Haberleri