İş insanı Osman Kavala, hakkında herhangi bir hüküm bulunmadığı dört yıldır tutuklu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) her iki tutuklama için verdiği hak ihlali kararına rağmen Anayasa Mahkemesi ve yerel mahkemeler, kararı uygulamıyor. Kavala’nın serbest bırakılması için 10 büyükelçilikten ortak çağrı yapıldı. Çağrıya Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri ortak oldu.
"Hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir"
ABD Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz”
İçişleri bakanı soylu tepki gösterdi
ABD Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan ve 10 ülkenin destek verdiği çağrı sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan açıklama geldi. Soylu, “Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir” dedi.