10 ay sonra yüz yüze ilk temas: Erdoğan ve Putin Tahran'da bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana Üçlü Zirvesi kapsamında İran'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçlü zirve için İran'da. Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan öncesinde ise İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldi.

İki liderin Sadabad Sarayı'nda gerçekleşen görüşmesi, yaklaşık 1 saat 30 dakika sürdü.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Toplantıda söz alan Erdoğan, "Covid sebebiyle ikili ticarette gerilemeye maruz kaldık. Şu an itibariyle 7.5 milyar doları yakaladık. 30 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.

Erdoğan, "Savunma sanayinde atacağımız adımlarla bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol gerek doğalgaz alanlarında atılacak adımlarla bu süreç hızlanabilir. Türkiye olarak son yıllarda savunma sanayinde bir sıçramamız var" diye konuştu.

'Tahıl ihracı sorunları çözülmedi, fakat ilerleme olması güzel'

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracı ile ilgili tüm sorunların henüz çözülmediğini, ancak ilerleme olmasının zaten iyi bir gelişme olduğunu söyledi.

Türk mevkidaşına ‘gıda sorunları, Karadeniz üzerinden tahıl ihracı ile ilgili sorunları konusunda müzakereler için Türk platformu sağlamada arabuluculuk yapma çabalarından’ dolayı teşekkür eden Putin, “Sizlerin arabuluculuğunuzla ilerleme kaydettik. Doğru, tüm sorunlar henüz çözülmedi, ancak ilerleme olması zaten iyi bir gelişme” diye konuştu.

Erdoğan ve Putin, İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirilen toplantı ile birlikte Eylül 2021'den sonra ilk kez yüz yüze görüşmüş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylül 2021'de gerçekleşen Soçi görüşmelerinde Rus lideri Türkiye'ye davet etmişti. Ardından Ukrayna ve Rusya arasında tırmanan gerilim ve 24 şubatta savaşın başlamasıyla sadece telefon diplomasisi yürüten iki lider, uzun bir zaman sonrasında yüz yüze görüştü. Erdoğan Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya arasındaki krizde arabulucu rolünü oynamasını istiyor ve iki devletin liderini de her fırsatta Türkiye'de ağırlamak istediğini ifade ediyordu. Rus tarafı Putin'in Türkiye'nin davetine Çin'de gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları ardından cevap vereceğini ifade etmiş ancak şubat ayında gerçekleşen olimpiyatlardan bu yana herhangi bir dönüş olmamıştı.

Türkiye Haberleri