1 Mayıs 1977'de katledilenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı

İstanbul'da 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu'na bırakılan karanfillerle anıldı. Sıraselviler Caddesi’nde bir araya gelen grup, sloganlar eşliğinde Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) çağrısıyla Taksim’de gerçekleştirilen etkinlik ile 1 Mayıs 1977’de katledilenler anıldı. Anma etkinliğine DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, KESK ve TMMOB yöneticileri, çok sayıda siyasi parti temsilci ve yöneticileri, milletvekilleri ve işçiler katıldı.

Sıraselviler Caddesi’nde bir araya gelen kitle "Katiller halka hesap verecek", "Yaşasın 1 Mayıs", "Her şey emeğin olacak", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganlarını attı. Saygı duruşunun ardından 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybeden 34 kişinin isimleri okundu.

'Tam kapanma dediler işçilerin yüzde 60'tan fazlası çalışıyor'

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tam kapanma kararının işçi sınıfını dışarıda bıraktığının altını çizerek, "Tam kapanma dediler ama işçilerin yüzde 60’tan fazlası çalışıyor. Yarın sabah bu ülkede 16,5 milyon işçi işine gidecek akşam evine dönecek. Milyonlarca işçinin toplu taşıma araçlarıyla, servislerle her gün işine gidip geldiği bir tam kapanmadan söz etmek mümkün değil" dedi.

'Emeğin Türkiye’sini hep birlikte inşa edeceğiz' diyen Çerkezoğlu, şunları söyledi:

Çarklar dönecek anlayışı ile alınan bütün önlemlerden, tedbirlerden işçi sınıfı dışarıda bırakılırken, işçiler emekçiler virüsle burun buruna çalışmaya mahkûm edilirken bir avuç sermaye karlarına kar katıyor. Bizler yoksullaşıyoruz, ayda 39 liraya yaşamaya mahkûm ediliyoruz ama sermaye sınıfı iktidarın politikaları sayesinde servetlerine servet katıyor. Tam kapanma adı altında alınan önlemlerde işçi sınıfı yine yok. Covid-19'u bir işçi sınıfı hastalığı haline getiren sermaye ve onun iktidarının politikaları aynı şekilde devam ediyor. Tam kapanma dediler ama işçilerin yüzde 60’tan fazlası çalışıyor. Yarın sabah bu ülkede 16,5 milyon işçi işine gidecek akşam evine dönecek. Milyonlarca işçinin toplu taşıma araçlarıyla, servislerle her gün işine gidip geldiği bir tam kapanmadan söz etmek mümkün değil.

Yeni bir toplumsal düzen şarttır. Eşitliğin, özgürlüğün, adaletin ve kardeşliğin egemen olduğu, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlediği bir yeni toplumsal düzen, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kendi ellerimizle kuracağız. Gün gelir zorbalar kalmaz gider, devrimin şanlı yolunda kül gibi dağılıp gider. İnanıyoruz ki dolaşacaktır elini kollunu sallaya sallaya, dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle, işçi tulumuyla bu güzelim memlekette hürriyet.

 

Türkiye Haberleri