İlk olarak Güney Afrika ve Botsvana’da görülen Kovid-19’un Omicron varyantı, ‘süper varyant‘ olarak nitelendiriliyor ve 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü, ‘çok yüksek‘ risk teşkil eden Omicron varyantının küresel ölçekte yayılma potansiyelinin fazla olduğunu ve bazı bölgelerde vaka artışlarının ağır etkilerinin görülebileceğini açıkladı. Seyahat kısıtlamalarının artması ve dünya borsalarında başlayan satış dalgası da tansiyonu yükselten diğer etkenlerden.
Goldman Sachs ekonomistleri OImicron varyantının yaratabileceği farklı etkilere dayanan dört senaryo çıkardı.
Hızlı yayılması durumunda
Goldman ekonomistleri, Omicron’un Delta’ya göre daha hızlı yayılması senaryosunda 2022 ilk çeyrek küresel büyümesinin yaklaşık 2,5 yüzde puan gerilemeyle yüzde 2’ye düşmesini bekliyor. Bu durumda 2022 geneli için önceki tahminlere göre 0,4 yüzde puan düşüşle yüzde 4,2 büyüme tahmini yapılıyor.
Ağır geçmesi durumunda
Şirket, Omicron’un Delta’ya göre daha ağır geçmesi ve hastaneye yatışları artırması senaryosunda ise küresel büyümenin daha ağır zarar göreceğini, enflasyon etkisinin ise muğlak olacağını öngördü.
Hızlı yayılıp, hafif geçmesi durumunda
Goldman, Omicron’un daha hızlı yayılıp daha hafif geçmesi senaryosunda ise küresel büyümenin baz senaryosundan hızlı gerçekleşeceğini, enflasyonun ise talebin dengelenmesi ve arz zincirindeki düzenlemelerle hız kaybedeceğini öngördü.
Yanlış alarm durumunda
Dördüncü senaryo olarak tasarlanan ‘yanlış alarm‘ durumunda ise küresel büyüme ve enflasyon üzerinde ciddi bir etki beklenmiyor.