Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz 2021 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, işsizlik oranı, temmuzda bir önceki aya göre 1,4 puanlık artışla yüzde 12'ye yükseldi. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 902 bin kişi oldu. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, temmuzda bir önceki aya göre 506 bin kişi artarak 3 milyon 902 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 1,4 puanlık artış ile yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre ise 2,4 puan azaldı.
Bu verileri halktv.comtr'ye özel olarak değerlendiren ekonomi yazarı Selçuk Geçer, böyle bir yükselişi beklediklerini ve şaşırmadıklarını ifade etti. Geçer, Haziran ayında iş gücüne katılım oranında ciddi bir düşüşün gerçekleştiğini aktararak, 'Bu nedenle işsizliği düşük göstermeyi başarmışlardı. Yüzde 10.6, zaten, olağanüstü ve olmaması gereken bir rakamdı' dedi.
İşsizlikte yükseliş sürecek
Bundan sonra da işsizilik rakamlarında yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşündüğünü anlatan Geçer, 'Mevsimsel avantajlardan her geçen ay uzaklaşıyoruz. Bu açıklanan rakam, Temmuz ayı rakamı. Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık... İşsizlik oranının artma ihtimalinin daha da yoğunlaştığı aylardır, mevsimsel etkilerden dolayı' ifadelerini kullandı.
Atıl iş gücü kriter alınmalı
Geçer ayrıca, işsizlik oranının yüzde 12 rakamı üzerinden değil, atıl iş gücü oranını kriter alarak, yüzde 23.6 rakamı üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Geçer, bunun nedeni açısından, 'Atıl iş gücü oranı içerisinde, iş gücüne katılmak istemeyenler, bezmiş ve bıkmış olanlar, umutlarını kaybetmiş olanlar yer alıyor. Bunların hepsi sonuç itibariyle iş gücünün içerisinde ve işsizliğin birebir içinde olan insanlar' sözlerini kullandı.
Gerçek işsizlik yüzde 26'nın üzerinde
'Yüzde 23.6 rakamının iyi niyetli bir rakam olduğu kanaatindeyim' diyen Geçer, 'Bunların içerisinde de görünmeyen bir işsizlik bölümü var. En az 3 puan. Yani yüzde 26'nın üzerinde bir işsizlik var, Türkiye'de. Gerçek rakam yüzde 30'ların üzerinde' şeklinde değerlendirmede bulundu.
'İşsizler ordusuna 505 bin kişi katılmış'
Ekonomi yazarı Mustafa Sönmez de halktv.com.tr'ye özel olarak TÜİK'in rakamlarını değerlendirdi. Sönmez, Haziran ayıyla Temmuz ayı arasında iş gücü piyasasına çıkanların arttığı tespitinde bulunarak, '630 bin kişiden ancak 125 bini iş bulabilmiş, geriye kalan 505bin kişi iş bulamamış ve işsizler ordusuna katılmış' dedi.
İş arayan 6 kişiden yalnızca 1'i iş bulabiliyor
Türkiye'nin şu anda, piyasaya çıkan her 6 kişiden ancak 1'ine iş bulabilen bir ekonominin sahibi olduğunu anlatan Sönmez, 'Bu dehşetli bir hadise. Büyümeden bahsediyorlar ama büyüme istihdam yaratmıyor. Dolayısıyla, hazirandan temmuza, dar tanımlı işsizlik 2 puan artıyor' dedi.
Sönmez ayrıca, geniş tanımlı işsizliğin de 1 puan artarak yüzde 23'ten, yüzde 24'e yükseldiğini aktardı.