Savaşın ateşi rezervi de yaktı: Doları 44 TL'de tutmak için Merkez 10 milyar eritti

Orta Doğu’daki savaşın ateşi piyasaları yakarken, TCMB doları 44 lira sınırında tutabilmek için elindeki cephaneyi harcadı. Üç günde yaklaşık 10 milyar dolar satıldığı tahmin edilirken, faizler sessiz sedasız yüzde 40’a dayandı.

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla başlayan bölgesel savaş, Türk Lirası (TL) üzerindeki baskıyı zirveye taşıdı.

Hürmüz Boğazı'nın kapanmasıyla artan enerji maliyetleri ve yabancı yatırımcının piyasadan kaçışı karşısında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kurları yatay tutmak için rezervlerini piyasaya sürmeye başladı.

ÜÇ GÜNDE 10 MİLYAR DOLAR BUHARLAŞTI

Bankacıların hesaplamalarına dayanan verilere göre Merkez Bankası, sadece bu haftanın ilk üç gününde piyasaya 10 milyar dolar tutarında döviz sattığı tahmin ediliyor.

Reuters'ın bankacıların hesaplamalarına dayandırdığı habere göre, büyük bölümü Pazartesi günü olmak üzere TCMB bu haftanın ilk üç gününde toplamda 10 milyar dolar döviz sattı.

Özellikle Pazartesi günü gerçekleşen yoğun müdahale, "rezervlerin ne kadar dayanacağı" sorusunu akıllara getirdi.

SESSİZ SEDASIZ FAİZ ARTIŞI

Merkez Bankası, tabela faizini sabit tutsa da likiditeyi kısıtlayarak fiili bir faiz artışına gitti. Likidite senedi ihracı ve depo ihaleleri gibi yöntemlerle piyasadaki Türk Lirası çekilirken, faiz oranları şöyle değişti:

TCMB Fonlama Faizi: Yüzde 37'den yüzde 40'a yükseldi.

BİST Repo Faizi: Yüzde 37'den yüzde 40'a çıktı.

KREDİ VE MEVDUAT FAİZLERİ YOLDA

Banka, politika faizi olan yüzde 37'den fonlamayı bir sonraki açıklamaya kadar durdurdu. Bu "örtülü faiz artışı" kararı, çok kısa sürede ücretli çalışanların ve tüketicilerin kullandığı ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi faizlerine yansıyacak.

Doları 44 lirada tutmanın faturası, borcu olan milyonlara daha yüksek faiz yükü olarak kesilecek.

KUR-FAİZ-ENFLASYON KISKACI

Hürmüz Boğazı'nın kapalı kaldığı her gün petrol fiyatlarının artması, Türkiye'nin döviz ihtiyacını daha da körüklüyor. TCMB’nin; TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı ve DİBS (Devlet İç Borçlanma Senetleri) geri alımı gibi hamlelerle zaman kazanmaya çalıştığı gözleniyor.

Ancak savaşın seyri, Türkiye’de döviz kuru ve enflasyon açısından belirleyici olmaya devam edecek.

Ekonomi Haberleri