Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sosyal medyada yaptığı paylaşımda "İhracattaki başarımız çıtaları aşa aşa devam ediyor. Türkiye dün, sadece bir günde, 1 milyar 956 milyon $ ihracat yaptı. Bu, Cumhuriyet tarihinde bir günde yapılan en yüksek ihracat. İhracatta artık farklı bir kulvardayız. İhracat üretim, yatırım, istidam demektir" dedi.
Ancak Mehmet Muş'un başında bulunduğu Ticaret Bakanlığı'nın önceki gün yayınladığı resmi rakamlara göre dış ticaretteki rakamların değeri diplere gelmiş, Türk Lirası tarihinin en dip seviyelerinde dolaşmasına rağmen dış ticaret açığına olumlu katkı yapamadığını, aksine dış ticaret açığının patladığını net şekilde ortaya koymuştu.
İşte o resmi rakamlar:
* Ocak-Mart döneminde dış ticaret açığı yüzde 138,5 artarak 11 milyar 74 milyon dolardan, 26 milyar 406 milyon dolara yükseldi.
* İhracat yüzde 20,6 artarak 60 milyar 201 milyon dolar, ithalat yüzde 42,0 artarak 86 milyar 607 milyon dolar
* Böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 81,8'den 69,5'e geriledi.
* Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,1 artarak 8 milyar 169 milyon dolara yükseldi.
Pollyanna bize neyi anlatıyor?
Haberin başlığında atıfta bulunulan Amerikalı yazar Elenor H. Porter'ın Pollyanna romanı, çocuk klasikleri arasında gösterilmekle birlikte tartışmalı bir baş karaktere sahip. Pollyanna yaşanılan tüm trajedilere rağmen pozitif ve neşeli yanıyla bir yandan takdir edilirken, acı gerçeklerin görmezlikten gelinmesi anlamında birçok pedagog tarafından sakıncalı bulunuyor. Öyle iyimserdir ki Pollyanna; teyzesinin kendisine açık eziyetini bile görmezden gelip mutlu olur. Romanın yarattığı etki, tıp literatüründe bu tip davranış şekli için Pollyanna Sendromu teriminin kullanılmasına kadar uzanır.
.