Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi ekim ayında 135,9'a düştü. Daha önce 136,3 olarak açıklanan eylül gıda fiyatları endeksi de 136 seviyesine revize edildi. Böylece mart ayında gördüğü tarihi zirveden bu yana yüzde 14,9 oranında gerilemiş oldu. Oysa Türkiye’de bu ürünlerin birçoğunda 7 aylık fiyat artışı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son yıllık enflasyon rakamı olan yüzde 85,51’i geçiyor. Bunda başta enerji olmak üzere gübre ve zirai ilaçların çoğunu oluşturduğu üretim maliyetlerindeki artış etkili olurken, satıcıların fiyat etiketlerinin üzerine kendi tahmini artış oranlarını da eklemesinin rolü var. Bu süreç, ekonomide yüksek enflasyondan hiper enflasyon dönemine geçiş döneminin bir belirtisi olarak kabul ediliyor.
Türkiye gıda enflasyonunda dünyada 4’üncü
Dünya Bankası’nın en son 27 Ekim’de güncellediği “Gıda Güvenliği” raporuna göre Türkiye, gıda enflasyonunda dünyada dördüncü sırada bulunuyor. Zimbabwe gıda fiyatlarında yüzde 340’a ulaşan artışla ilk sırada gelirken, onu Lübnan yüzde 208’le, Venezuela ise yüzde 109’la izliyor. Türkiye ise TÜİK tarafından ekim ayında yüzde 92,24 oranındaki gıda enflasyonuyla ekonomik krizin pençesindeki bu 3 ülkenin arkasından geliyor.
TCMB’ye göre enflasyondaki artışta gıda ürünlerinin payı büyük
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, son açıkladığı enflasyon raporunda, ekim enflasyonuna en büyük katkının gıda ürünlerinden geldiğini açıkladı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun ekim ayında 6 puan yükselerek yüzde 99,05 olduğuna dikkat çekilen raporda, şu sözlere yer verildi:
“Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 9,85 puan artışla yüzde 92,24, işlenmiş gıdada ise 2,42 puan yükselişle yüzde 105,32 olarak gerçekleşmiştir. İşlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler bu dönemde taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğine işaret etmiştir. Diğer işlenmemiş gıdada yumurta, kuruyemiş, pirinç ile çiğ süt fiyat gelişmelerinin yansıdığı sütün yanı sıra kırmızı et fiyatlarındaki artışlar öne çıkmıştır. İşlenmiş gıda fiyatlarında görülen yüzde 3,33 oranındaki artışta ise ekmek-tahıllar başta olmak üzere, peynir ve diğer süt ürünleri, şeker ile bağlantılı ürünler ve konserve sebze ürünleri etkili olmuştur.”
Yüksek enflasyon algıyı bozdu: Vatandaş artık fiyat sorgulamıyor