Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İFMİB) 2021 yılında en fazla fındık ihraç eden firmaların listesini açıkladı. Açıklanan listeye göre:
İtalyan Ferrero firması 334 milyon 591 bin dolarlık satışla ilk sırada.
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin listesinde ise Cüneyd Zapsu‘nun sahibi olduğu Balsu Gıda 209 milyon 327 bin dolarlık ihracatla birinci.
Aynı listede yine Ferrero, 181milyon 211 bin dolar ile ikinci sırada. Ferrero'nın toplam ihracatı 543,9 milyon dolar.
Köylüden 27 liraya aldılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021 yılı için fındık alım fiyatlarını "Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için kilogram başına 26,5 lira" olarak açıkladı.
Ferrero sattığı fındığın miktarını vermiyor
İlginç, Ferrero her iki listede de bu ihracat karşılığında miktar olarak kaç ton fındık ihraç ettiğini beyan etmek istememiş. Yani kazancını biliyoruz ama bunun karşılığında ne kadar fındık sattığını bilmiyoruz.
Zapsu’nun şirketi Balsu Gıda ise 31 bin 588 ton iç fındık ihracatı karşılığında 209 milyon 327 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini beyan etmiş.
Bu rakamların gösterdiği tek şey Karadeniz fındığının ağaları Ferrero ve AKP’li Cüneyt Zapsu
Fındık üreticisi birkaç ülke için çalışıyor?
Ferrero rakamları vermediği için İtalya için bir şey diyemiyoruz. Ama Türkiye’nin fındık ihracatında İtalya’nın birkaç yıl önce de 500 milyon doların biraz üzerindeydi.
Fransa (220 milyon dolar) ve Almanya (200 milyon dolar) ile ikinci ve üçüncü sırada geliyordu. Türkiye’nin fındık ihracatı yaptığı ilk 3 ülkenin bu ürün grubundaki toplam ihracatı içindeki payı yüzde 58. İlk 6 ülkenin payı yüzde 77.
Dünya fındık üretiminde tekel olan Türkiye ve fındık üreticileri zarar ediyor.
İlk Oltan Fındık satın alınarak piyasadan çekildi
Oltan Fındık adlı bir şirket 80’li yıllarda FİSKOBİRLİK'ten sonra en büyük fındık alıcısıydı. Oltan Fındık'ı 2014’te İtalyan Ferrero şirketine satıldı. Böylece İtalyan firma piyasanın bir numarası oldu.
Bir kooperatifi olan FİSKOBİRLİK ise günden güne gücünü kaybetti. İç piyasada fındığın yüzde 40-50’sini alıp işleyen ve ihracat yapan Ferrero tekelci gücü nedeniyle piyasa fiyatlarını belirler hale geldi. Yani devletin açıkladığı fındık fiyatını aslında belirleyen Ferrero firması oluyor.
Ferrero dünyanın çikolata devi. Nutella, Kinder Surprise, Ferrero Rocher markaları şirkete ait. Türkiye’de 6’sı fındık fabrikası olmak üzere toplam 7 üretim tesisi bulunuyor.
Fındık'ta tekel olan Ferrero'nun yeni hedefi fındık bahçeleri
Fındık bahçelerinde deneme çalışması yaptıklarını açıklayan Ferrero’nun Genel Müdürü Bamsı Akın, “Model bahçelerde 80-100 kilogram civarında olan üretimin, kısa sürede 250 kilogramın üzerine çıkabileceğini gösterdik” dedi. Ferrero’nun 2018 yılında gerçekleştirdiği “global ve yerel sosyal sorumluluk” projelerinden biri de bu model bahçelerdi. Karadeniz’de 65 adet model bahçe oluşturmuşlardı.
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel anlattı bölgede atılan son adımları. Bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisi Ferrero’nun talebi üzerine Ordu’da arazi arayışına girmişti. Adıgüzel şöyle açıkladı amacını; “Ne için biliyor musunuz? Bu Ferrero, ihracatçı birliklerinde var, çikolata sanayisinde var, tarlada var. Şimdi de kırma işine giriyor, natürel fındık işine, vagonculuğa, tüccarlığa soyunuyor”