Türkiye'den Savunma Bakanlığı heyeti dün F-16 krizini görüşmek için Amerika'ya gitti. Heyetin, Pentagon yetkileri ile F-16 savaş uçaklarının satın alınması konusunu görüşmesinin ardından bugün Milli Savunma Bakanlığı internet sitesinde bir açıklama yayınladı. Açıklamada, görüşmeye yönelik tek somut bilginin "Bir sonraki görüşmelerin Türkiye'de yapılmasına karar verildiği" yönünde olması ise dikkat çekti.
Söz konusu görüşme ABD heyetinin Eylül'de Ankara'ya gelmesi ardından ikinci toplantı olmasıyla önem taşıyordu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, görüşmenin "olumlu" bir havada geçtiği belirtilirken somut sonuçlara yönelik bir detay verilmedi.
Açıklamada, "Türkiye-ABD Savunma Bakanlıkları arasında Yüksek Düzeyli Savunma Grup Toplantısı Washington'da icra edildi. Olumlu ve yapıcı bir ortamda geçen toplantıda askeri heyetler arasında ikili ve bölgesel savunma güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Müteakip toplantının Türkiye’de yapılması konusunda mutabık kalındı" ifadeleri yer aldı.
Her iki tarafın da gelecek yılın başlarında tekrar görüşmesi bekleniyor.
Ne olmuştu?
Halktv.com.tr'nin duyurduğu haberde, Türkiye'nin 40 adet F-16 ve 80 adet F-16 modernizasyon kiti satın almak için başvuruda bulunduğu iddiasına yer verilmişti. Haberlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’den F-16 tedarikine ilişkin, "1 milyar 400 milyon dolar F-35ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD'nin böyle bir teklifi söz konusu oldu" ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı'nın teklif ABD'den geldi iddialarını ise ABD yalanlamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin F-16 taleplerine herhangi bir finansman teklifinde bulunmadı" diye konuşmuştu.
31 Ekim'de G20 zirvesi için İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan ve orada bir araya gelen ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-16 konusunu da gündeme getirmişti. Biden "Elinden geleni yapacağını" belirtse de teklif, Biden'a rağmen kongreden geçmeyebilir.