Üç yıl sonra ilk yurtdışı ziyareti: Çin lideri Kazakistan'da

Çin Devlet Başkanı Şi, üç yıl sonra gerçekleştireceği ilk yurtdışı ziyareti için Kazakistan'a gitti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Orta Asya ülkesi Kazakistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Öğleden sonra başkent Nur Sultan'a ulaşan Şi'yi havaalanında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev karşıladı.

Covid-19 salgının ilk aylarından beri yurtdışına çıkmayan Şi, yaklaşık 3 yıl aradan sonra ilk kez yabancı ülkeyi ziyaret ediyor. Şi Cinping, son resmi ziyaretini Ocak 2020'de Myanmar'a yapmıştı. Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, iki liderin Kazak-Çin kapsamlı ortaklığının güçlendirmesine yönelik önerileri tartışacağı" ve "ikili anlaşmalara imza atacağı" belirtildi.

Maske taktılar

Cumhurbaşkanlığınca yayınlanan videoda, havaalanındaki karşılama sırasında Şi ve Tokayev ile heyetlerindekilerin sıhhi maskeler taktığı görüldü.

Sıfır vaka politikası nedeniyle salgın boyunca tüm sınırlarını kapan Çin'in lideri, Kazakistan'daki temaslarının ardından Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'si (ŞİÖ) için Özbekistan'a geçecek.

Putin ile görüşebilir

Rus medyası Şi'nin Özbekistan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yüz yüze görüşeceğini belirtmiş, Çin Dışişleri Bakanlığı ise bu konuda yorum yapmamayı tercih etmişti.

Kremlin ise Şi'nin Putin ile görüşmesinde Ukrayna konusunu görüşeceklerini açıklamıştı. İki lider en son şubatta Beijing Kış Olimpiyatları öncesinde Çin'in başkenti Beijing'de bir araya gelmişti.

Ukrayna üzerinden Tayvan uyarıları

24 Şubat'ta Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş sürerken ABD, Çin ve Tayvan arasında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Taipei ziyaretiyle çıkan kriz de uluslararası gündemi meşgul etmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Çin'i, Ukrayna ve Rusya'yı örnek göstererek Tayvan'ı işgali konusunda uyarmıştı.

Rus gazetesi Nezavisimaya Gazeta ise bugünkü haberinde, "Çin, Tayvan konusunda Rusya'nın Ukrayna'da baş etmek zorunda kaldığı güçlüklerden kendisine ders çıkarmalı" ifadelerine yer vermişti.

Tayvan'da iktidardaki Demokratik İlerici Parti'nin (DPP) otoritelerinin Ukrayna savaşı ile Ada'daki durum arasında benzerlik kurmaya yönelik girişimleri olduğu ve ABD'deki bazı siyasilerin "Çin tehdidi" söylemiyle bunu desteklediğini savunan Çin Halk Kurtuluş Ordusu Sözcüsü Vu Çien, "Tayvan, Ukrayna değildir. Tayvan sorunu, Çin'in iç işleridir ve yabancı müdahalesi kabul edilemez" demişti.

Çin ve Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Beijing hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Beijing yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri