Terör örgütü IŞİD'in "Beatles" olarak bilinen infaz hücresinin bir parçası olduğu iddia edilen Aine Davis, dün geç saatlerde Türkiye’den sınır dışı edildikten sonra, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Luton Havalimanı’nda terör suçlamasıyla tutuklandı.
Davis, IŞİD üyesi olmak suçundan yedi buçuk yıl hapis cezası yattığı Ankara’daki yüksek güvenlikli cezaevinden dün geç saatlerde serbest bırakıldı.
İngiliz haber ajansı Reuters’a göre, aslen Londralı olan Davis, perşembe sabahı mahkemeye çıkacak.
İngiltere'den açıklama
İngiltere Kraliyet Savcılık Makamı’ndan yapılan açıklamada, "38 yaşındaki Davis, terör suçları ve terörle bağlantılı olarak ateşli silah bulundurmaktan suçlanıyor" denildi.
BBC'nin haberine göre, İngiltere İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Her zaman İngiltere'nin güvenliğini sağlayacağız ve hiçbir şeyin bunu tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz. Bir İngiliz vatandaşının Türkiye'den sınır dışı edildiğini doğrulayabiliriz ancak polis soruşturmaları devam ederken bu konuda daha fazla yorum yapmak uygun olmaz" dedi.
Davis, İngiliz medyasında örgütün Suriye ve Irak’taki geniş toprakları kontrol ettiği dönemde Batılı rehineleri korumak ve infaz etmekten sorumlu "Beatles" hücresinin bir üyesi olarak yer alıyor.
Ne olmuştu?
12 Kasım 2015 tarihinde İstanbul’un batı yakasındaki bir villaya yapılan baskında terörle mücadele polisi tarafından yakalanan Davis, Türk savcılar tarafından "IŞİD’in bilinen üst düzey bir ajanı" olmakla suçlanmış, Davis’in IŞİD kontrolündeki Suriye’den Türkiye’ye geçerken izlendiği bildirilmişti.
Davis ise duruşmada IŞİD ve "Beatles" üyesi olduğunu reddetmiş, örgütün lideri Muhammed Emwazi ile Londra’da aynı camiye gittikleri için ikisinin ilişkilendirildiğini ifade etmişti.
Suriye’deki iç savaşın başlarında bölgeye gidişini "yardım çalışmalarına katılmak"la gerekçelendirirken çoğunlukla Türkiye’de yaşadığını anlatmıştı.
Duruşma sırasında savcılar, Davis’in "önemli bir toplantıya katılmak" ve "provokatif ve sansasyonel eylemlerde bulunmak" üzere Türkiye sınırını geçmek için yardım talep etmek adına IŞİD militanlarıyla temas halinde olduğunu gösteren telefon mesajlarına atıfta bulunmuşlardı.
Davis aleyhindeki kanıtlar arasında, İngiliz polisi tarafından şahsın tutuklanması için gönderilen Interpol kırmızı bülteni de yer alıyordu.
Grubun "Cihatçı John" olarak bilinen lideri Emwazi, Kasım 2015’te Rakka’da bir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) insansız hava aracı saldırısı sonrası öldürülmüştü.