Türkiye-AB ilişkilerinde tarihi an: Beş yıl sonra ilk toplantı!

Türkiye-AB ilişkilerinde dönüm noktası olaraka değerlendirilen Gymnich toplantısı bugün gerçekleşecek. Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve Suriyeli mülteciler gibi kritik konular masaya yatırılacak.

Bugün (29 Ağustos), Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, beş yıl aradan sonra Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının gayri resmi Gymnich toplantısına katılacak. Toplantı, TSİ 13:30'da Brüksel’de gerçekleştirilecek.

Fidan’ın, AB yetkilileri ile Türkiye-AB ilişkilerini, İsrail-Hamas çatışmasını ve Rusya-Ukrayna savaşını görüşmesi bekleniyor. Toplantı, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Son yıllarda Türkiye'nin AB ile ilişkileri zorlu bir süreçten geçti. İnsan hakları ve bölgesel politikalar gibi konularda yaşanan farklılıklar nedeniyle adaylık süreci uzun süre dondurulmuş durumda.

2019 yılında Yunanistan ile yaşanan gerilimler sırasında Brüksel, Türkiye'ye yaptırım tehditlerinde bulunmuş ve bazı diyalog kanallarını kesmişti. Ancak, 2021 yılından itibaren yüksek seviyeli görüşmelerin yeniden başlaması, ilişkilerde bir iyileşme sinyali olarak kabul ediliyor.

AB'nin Türkiye'ye sağladığı göçmen destek yardımları, ilişkilerin iyileşmesinde rol oynadı. Ancak, ilişkiler hala birçok zorluk ve belirsizlik içermekte.

GÜNDEMDE NELER VAR?

Fidan’ın Brüksel’deki konuşmasında, Türkiye'nin AB’ye tam üyelik adaylık statüsünü sürdürdüğünü ve bu sürecin canlandırılması gerektiğini vurgulaması bekleniyor. Ayrıca, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlanması için Temmuz 2019’da alınan kararların gözden geçirilmesi ve diyalog mekanizmalarının yeniden başlatılması talep edilecek.

AB yetkilileri, Türkiye’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında ilerleme kaydetmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye hükümetine bu konularda birçok kez beklentiler iletildiği, ancak somut ilerleme sağlanamadığı ifade edilmişti.

SURİYELİ MÜLTECİLER KONUSU

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi Türkiye’deki Suriyeli mülteciler olacak. AB, 2016’da yapılan anlaşma kapsamında Türkiye’ye yardımda bulunuyor. Bu yardımların nasıl kullanılacağı, özellikle Suriye’de yeni yerleşim alanları için mi yoksa Türkiye’deki entegrasyon projeleri için mi harcanacağı tartışılacak. Türkiye, yardımların geri dönüş projelerine odaklanmasını talep ederken, AB ise entegrasyon ve diğer insani yardımları desteklemeyi planlıyor.

KIBRIS SORUNU VE YUNANİSTAN İLE GÖRÜŞMELER

Fidan’ın Brüksel’de Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile de görüşmesi öngörülüyor. Kıbrıs sorununun çözümü için iki tarafın egemen eşitliği ilkesini esas alacak bir çözüm önerisi sunması bekleniyor. AB ise çözümün Birleşmiş Milletler parametrelerine göre müzakere edilmesini savunuyor.

Dünya Haberleri