Sri Lanka durulmuyor: Başkanlık sarayını bastılar

Sri Lanka'nın ticaret merkezi Kolombo'da binlerce protestocu polis barikatlarını aştı, krizin vurduğu ülkede bu yıl düzenlenen en büyük hükümet karşıtı yürüyüşlerden birini yaparak cumhurbaşkanının resmi konutunu bastılar ve evini ateşe verdiler.

Sri Lanka yerel televizyon kanalı NewsFirst'ün yayınladığı video görüntülerine göre, ellerinde Sri Lanka bayrakları ve kasklar bulunan bazı protestocular Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ikamet ettiği başkanlık sarayını bastı.

Güvenliği için resmi makamından çıkarılmıştı

Savunma Bakanlığı'ndan iki kaynak, Cumhurbaşkanının hafta sonu yapılması planlanan miting öncesinde güvenliği için dün resmi makamından çıkarıldığını söyledi.

Sloganlar attılar

Başkanlık sarayının içinden yapılan bir Facebook canlı yayınında, yüzleri bayraklarla örtülü yüzlerce protestocunun Rajapaksa aleyhine sloganlar atarak odalara ve koridorlara doluştuğu görüldü.

Güvenlik görevlisi yoktu

Yüzlerce kişi de sömürge döneminden kalma beyaz badanalı binanın dışındaki arazide dolaşırken görüntülendi. Yayımlanan videolarda hiçbir güvenlik görevlisine rastlanmadı.

Polis barikatını yıktılar

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, binlerce kişinin Kolombo'nun hükümet bölgesine akın ettiğini, başkan aleyhine sloganlar attığını ve Rajapaksa'nın başkanlık sarayına ulaşmak için birkaç polis barikatını yıktığını aktardı.

Polis ateşi bile durduramadı

Görgü tanığı, polisin havaya ateş açtığını ancak öfkeli kalabalığın başkanlık konutunu kuşatmasını engelleyemediğini söyledi.

21 kişi yaralandı

Hastane yetkililerinin İngiliz haber ajansı Reuters'a verdiği bilgiye göre, devam eden protestolarda ikisi polis olmak üzere en az 21 kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Başbakan'dan acil çağrı

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, yaşanan olayların ardından kabineyi acil toplantıya çağırdı.

'Evine dön dedik, iktidara tutunmaya devam ediyor'

37 yaşındaki balıkçı Sampath Perera, protestoya katılmak için Kolombo'nun 45 kilometre kuzeyindeki sahil kasabası Negombo'dan aşırı kalabalık bir otobüse bindi.

Reuters'a konuşan Perera, "Gota'ya defalarca evine dönmesini söyledik ama o hala iktidara tutunmaya çalışıyor. Bizi dinleyene kadar durmayacağız" dedi.

Perera, uzun süredir devam eden yakıt sıkıntısı ve haziran ayında yüzde 54.6'ya ulaşan enflasyon nedeniyle sıkıntı çeken milyonlarca kişi arasında yer alıyor.

Evi ateşe verildi!

Sri Lanka medyasındaki haberlere göre, hükümet karşıtı yüzlerce protestocu, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu alanı ateşe verdi.

Ne olmuştu?

22 milyon nüfuslu ada temel yakıt, gıda ve ilaç ithalatını sınırlayan ve 1948'de ilan edilen bağımsızlıktan bu yana ülkeyi en kötü ekonomik krize sürükleyen ciddi bir döviz sıkıntısı ile mücadele ediyor.

Birçok kişi ülkedeki gerilemeden Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'yı sorumlu tutuyor. Mart ayından bu yana düzenlenen ve büyük ölçüde barışçıl olan protestolarda Rajapaksa'nın istifası talep ediliyor.

halktv.com.tr DIŞ HABERLER

Dünya Haberleri