Ruanda planı suya düşen Johnson: AİHS'den çekilmeye yeşil ışık yaktı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesindeki göçmenlerin doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderilmesi planının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından engellenmesi ardından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekilme ihtimalini dışlamadığını ifade etti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ülkesindeki göçmenleri uçakla Ruanda'ya göndermesine son anda durdurma kararı çıkaran Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) yönelik, "Yol almamıza yardımcı olması için bazı kuralları değiştirmek gerekli olacak mı? Olması gayet mümkün. Bütün bu seçenekler sürekli gözden geçiriliyor" ifadelerini kullandı.

Johnson öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden (AİHS) çekilme ihtimalini dışlamayı reddederek "Hukuk dünyası, hükümetin mantıklı olduğunu düşündüğü bir yasayı uygulamasını durdurmaya çalışmanın yollarını bulmakta çok mahir" dedi.

İngiliz basını ise sözkonusu gelişmeler ardından AİHM müdahalesinin hükümetin göçmenleri sınırdışı etme planını "kaosa sürükleyerek" Başbakan Boris Johnson'a "önemli darbe indirdiğini" yazdı. Öte yandan iktidardaki Muhafazakar Parti'nin radikal vekilleri ise Brexit başbakana, AİHM'nin müdahale yetkisinin temelini oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden (AİHS) çekilme çağrısı yaptı.

İptal edilen uçuş süreci

İngiltere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının ardından sığınmacıları Ruanda'ya sınır dışı etmek için ilk uçuşu iptal etmişti. Ruanda'ya gönderilecekler arasında yer alan bir sığınmacının avukatının başvurusu üzerine AİHM, bu kişinin uçağa bindirilmesini engellemişti.

Gün boyunca başkent Londra'ya yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta bulunan Amesbury'deki askeri havaalanı Boscombe Down'da hazır bekleyen uçakta, ilk aşamada sadece 7 kişinin olacağı açıklanmıştı.

İlk listede 120'den fazla kişi olsa da İngiliz mahkemelerinin aldığı kararların ardından sayı 7'ye kadar gerilemiş, Dışişleri Bakanı Liz Truss sayıya bakılmaksızın uçağın havalanacağını açıklamıştı.

İngiltere'nin Ruanda planı

İngiltere'de yasadışı olarak bulunan göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya göndermek için 14 Nisan'da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya insan hakları kuruluşları tepki göstermişti.

İlk aşamada 100'den fazla kişinin Ruanda'ya gönderileceği açıklanmış fakat bu sayı açılan davaların ardından 11'e kadar düşmüştü. Ülkede son olarak Yargıtay, temyiz başvurusunu reddederek 11 sığınmacıyı taşıyacak uçağın yarın havalanabileceğine hükmetmişti.

İnsan hakları savunucuları, ilk uçakta 4 İranlı, 2 Iraklı, 2 Arnavut, 1 Suriyeli ve uyruğu açıklanmayan 2 kişi dahil 11 kişinin olacağını belirtiyor.

151 milyon dolara razı oldu

İngiltere, doğu Afrika ülkesi Ruanda'nın hükümetiyle tartışmalı bir anlaşmaya imza atmış, Ruanda 151 milyon dolar karşılığında İngiltere'den gönderilecek sığınmacıları kabul etmeye razı olmuştu. İngiltere hükümeti bu adımla yasal güzergahlardan İngiltere'ye varan sığınmacılarla Manş Denizi gibi kaçak yollardan ya da insan kaçakçıları aracılığıyla gelenleri ayırmayı hedeflediğini belirtmişti.

halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Dünya Haberleri