Ruanda'ya mülteci sürgünü başlıyor

Ruanda'ya mülteci sürgünü başlıyor
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, ülkedeki mültecileri doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya taşıyacak olan ilk uçağın bugün kalkacağını açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss mültecileri Ruanda'ya gönderme planının bir prensip sağlayacağını ifade ederek, aynı zamanda sözkonusu politikanın insan tacirlerinin işini bozacağını da ifade etti.

Truss, bugün kalkacak olan uçak bir sebeple uçuşu gerçekleştiremezse mültecilerin bir sonraki seferle Ruanda'ya gideceklerini ifade ederek, gönderilecek olan mültecilerin Ruanda'da güvenli bir geleceğe sahip olacaklarının da altını çizdi.

İngiltere'de Yargıtay, sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuşa onay vermişti. Sivil toplum kuruluşları, Ruanda'ya gönderilecekler listesinde yer alan 30 kişiden bazılarının sınırdışı edilme talimatlarının iptal edilmesinin ardından ilk uçakta 4 İranlı, 2 Iraklı, 2 Arnavut, 1 Suriyeli ve uyruğu açıklanmayan 2 kişi dahil 11 kişinin olacağını bildirmişti.

İnsan hakları savunucuları, hükümetin Ruanda planının güvenli olmadığını savunurken, İçişleri Bakanlığı, bu adımın insanları tehlikeli şekilde tekneyle yolculuk yapmaktan caydıracağını öne sürüyor.

Tepki çeken Ruanda planı

08-2022-16-nisan-17-aa-27569356-750.jpg

İngiltere'de yasadışı olarak bulunan göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya göndermek için 14 Nisan'da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya insan hakları kuruluşları tepki göstermişti.

İlk aşamada 100'den fazla kişinin Ruanda'ya gönderileceği açıklanmış fakat bu sayı açılan davaların ardından 11'e kadar düşmüştü. Ülkede son olarak Yargıtay, temyiz başvurusunu reddederek 11 sığınmacıyı taşıyacak uçağın yarın havalanabileceğine hükmetmişti.

İnsan hakları savunucuları, ilk uçakta 4 İranlı, 2 Iraklı, 2 Arnavut, 1 Suriyeli ve uyruğu açıklanmayan 2 kişi dahil 11 kişinin olacağını belirtiyor.

151 milyon dolara razı oldu

İngiltere, doğu Afrika ülkesi Ruanda'nın hükümetiyle tartışmalı bir anlaşmaya imza atmış, Ruanda 151 milyon dolar karşılığında İngiltere'den gönderilecek sığınmacıları kabul etmeye razı olmuştu. İngiltere hükümeti bu adımla yasal güzergahlardan İngiltere'ye varan sığınmacılarla Manş Denizi gibi kaçak yollardan ya da insan kaçakçıları aracılığıyla gelenleri ayırmayı hedeflediğini belirtmişti.

Manş Denizi yoluyla İngiltere'ye ulaşanların sayısı 2020'de 8 bin 500 olarak kaydedilirken bu sayı geçen yıl 28 bini bulmuştu.

Johnson: Ukraynalılar gitmeyecek

Sığınmacılara yönelik çifte standart uyguladıkları gerekçesiyle eleştirilerin odağında olan Batı ülkelerinden bir örnek daha geldi. Sığınma başvuruları değerlendirilen göçmenleri göndermek için Afrika ülkesi Ruanda ile anlaşan İngiltere, bunun Ukraynalılar için geçerli olmayacağını ifade etmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, mültecileri göndermek için anlaştıkları Afrika ülkesi Ruanda'ya Ukraynalıların gitmeyeceğini açıklamıştı.

Hükümetin Ruanda kararı ülkede protesto ediliyor

İçişleri Bakanlığı önünde toplanan yüzlerce gösterici, plana son verilmesini ve yapılması beklenen ilk uçuşun durdurulmasını istemişti. "Uçuşlara hayır", "Kalmalarına müsaade edin", "Kimse yasadışı değil" yazılı dövizler taşıyan protestocular, sık sık İçişleri Bakanı Priti Patel aleyhine slogan atmıştı.

Yapılan konuşmalarda göçmen ve sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesinin insan haklarına aykırı olduğu ve uluslararası yasalarla çeliştiği savunuldu.

Mülteciler açlık grevine başlamıştı

İngiltere'nin, ülkeye yasadışı yollardan giren mültecileri doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderme planı için düğmeye basması ardından gönderilecekleri yönünde resmi bildirim alan sığınmacılar, açlık grevine başlamıştı.

halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi